Thursday, August 26, 2010

Υπουργείο "Παιδείας"

Η κυρία υπουργός Παιδείας (και Δία Βίου Εκπαίδευσης...) μας είπε πως δεν πειράζει να υπάρχουν πανεπιστημιακές σχολές όπου υποψήφιοι εισάγονται με λευκή κόλλα στις εξετάσεις, γιατί έτσι κι αλλιώς θα μπορούσαν να πάνε για σπουδές στο εξωτερικό. Ωραίο επιχείρημα! Το ότι τα συγκεκριμένα ΤΕΙ μάλλον θα έπρεπε να έχουν κλείσει (ή μάλλον να μην έχουν καν ανοίξει) δεν της πέρασε από το μυαλό.

Το ότι σε σχολές ΑΕΙ των Ιωαννίνων εισάγονται υποψήφιοι με βαθμούς γύρω στο 5/20 επίσης δε φαίνεται να απασχολεί κανέναν στην κυβέρνηση. Η κυρία Διαμαντοπούλου όμως έχει πλάνο 3-ετίας. Το 2013 αλλάζει (πάλι!) το σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια... Με τα καθημερινά θα ασχολούμαστε τώρα?

Δύο μόνο απλές προτάσεις που θα βοηθούσαν να βελτιωθεί σημαντικά το επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης στα ελληνικά πανεπιστήμια:
1. Να καθορίζει το κάθε τμήμα ή σχολή πόσους πρωτοετείς φοιτητές μπορεί να δεχθεί.
2. Να απαγορευθούν όλες οι μεταγραφές.

Αυτό που γίνεται σήμερα είναι να προτείνει η κάθε σχολή έναν αριθμό φοιτητών που μπορεί να δεχθεί. Στη συνέχεια το υπουργείο "Παιδείας" αποφασίζει ποιος θα είναι ο αριθμός αυτός, αυξάνοντας συνήθως τον αριθμό των φοιτητών. Μετά τις εξετάσεις, πολλοί φοιτητές από πανεπιστήμια της επαρχίας παίρνουνε μεταγραφές για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Διπλό το κακό: τα περιφερειακά πανεπιστήμια μένουνε χωρίς φοιτητές, ενώ τα κεντρικά έχουνε αριθμούς φοιτητών πολύ μεγαλύτερους από αυτούς που μπορούν να διαχειριστούν. Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη πως η κατανομή των φοιτητών γίνεται με βάση το επίπεδό τους, έχουμε φοιτητές που δεν το αξίζουν, να φοιτούν στα καλύτερα πανεπιστήμια της χώρας (ρίχνοντας παράλληλα και το επίπεδο σπουδών των συμφοιτητών τους).

Δύσκολες αποφάσεις. Αλλά με τις εύκολες επιλογές, όπως η κατάργηση και αυτής της βάσης του 10, έχουμε φτάσει στον πάτο...

Α, και μία ακόμα δύσκολη αλλά σημαντική πρόταση: να αποσύρουν όλα τα κόμματα τις νεολαίες τους από τα πανεπιστήμια...