Tuesday, November 23, 2010

Οι γελοίοι

Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είναι ο Α. Σαμαράς και αντιπρόεδρος ο Δ. Αβραμόπουλος. Και οι 2 στο παρελθόν είχανε φύγει από το κόμμα (ο κ. Σαμαράς μάλιστα είχε ρίξει την κυβέρνηση της ΝΔ), και μετά από ανεξάρτητες πορείες (προφανώς όχι πετυχημένες) επιστρέψανε. Τώρα που η κυρία Μπακογιάννη αποφάσισε να κάνει το ίδιο, ο κ. Σαμαράς νευρίασε. Η δε κ. Μπακογιάννη προσπαθεί να μας πείσει πως άλλαξε έτσι ξαφνικά, με επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος. Βέβαια η επιφοίτηση της ήρθε μόλις έχασε τις εσωκομματικές εκλογές στη ΝΔ από τον οικογενειακό εχθρό κ. Σαμαρά, αλλά αυτό είναι λεπτομέρεια.

Καταλαβαίνουν όλοι αυτοί το μέγεθος της γελοιότητάς τους? Προφανώς όχι...
Και όμως, αυτοί μας κυβέρνησαν για 5 χρόνια. Και πολύ φοβάμαι πως οι τωρινοί (αλλά και οι προ-προηγούμενοι) δεν είναι και πολύ καλύτεροι...

Monday, November 15, 2010

Εκλογολογικά

Στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές που μόλις ολοκληρώθηκαν μας δόθηκε η ευκαιρία (τουλάχιστον σε όσους ψηφίζαμε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη) να αποδείξουμε αν τελικά έχουμε τους πολιτικούς που μας αξίζουν και αν αρχίσαμε να ξυπνάμε από το βαθύ ύπνο μας.

Στον πρώτο γύρο ο πρωθυπουργός μας προσπάθησε να μας εκβιάσει: "ψηφίστε τους υποψηφίους μας, αλλιώς θα κάνω εκλογές (και θα χάσουμε και τις λίγες ελπίδες που έχουμε να σωθούμε)". Δηλαδή μας είπε να μην ψηφίσουμε με βάση το ποιοι είναι καλύτεροι υποψήφιοι!!!
Αρκετοί συμπολίτες μας προτίμησαν συνειδητά να μην πάνε να ψηφίσουν, νομίζοντας πως έτσι δίνουν κάποιο μήνυμα.

Στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας έτυχε(?) να υπάρχουν δύο ουσιαστικά ανεξάρτητοι υποψήφιοι, που τελικά πήρανε μία χλιαρή υποστήριξη από το ΠΑΣΟΚ. Και οι δύο τυχαίνει να είναι ιδιαίτερα πετυχημένοι επαγγελματικά, ο καθένας στον τομέα του. Στον πρώτο γύρο και οι δύο πήρανε αρκετά χαμηλά ποσοστά και βγήκαν δεύτεροι.

Δυστυχώς, από κάποιες συζητήσεις που είχα διαπίστωσα ότι πολύς κόσμος ακόμα και στο Δήμο της Αθήνας δεν ήξερε καν ποιος είναι ο Καμίνης!!! Και κάποιοι που είχαν ακούσει ποιος είναι, πιστεύανε ότι θέλει να κάνει όλους τους παράνομους μετανάστες μόνιμους κατοίκους!

Με άλλα λόγια, πολλοί δεν ενδιαφέρθηκαν καν να ενημερωθούν για το ποιοι είναι υποψήφιοι. Άλλοι που γνώριζαν τους υποψηφίους, αποφάσισαν να μην ψηφίσουν τους δύο ανεξάρτητους επειδή τους υποστήριξε το ΠΑΣΟΚ. Πολλοί προτίμησαν να ψηφίσουν επαγγελματίες πολιτικούς (δηλαδή ανθρώπους που δεν έχουν δουλέψει ποτέ στη ζωή τους) παρά ανθρώπους που όχι μόνο έχουν δουλέψει, αλλά είναι και πετυχημένοι! Φυσικά αυτό δεν είναι εγγύηση πως θα πετύχουν και ως δήμαρχοι, αυτό μένει να μας το αποδείξουν.

Τελικά στο δεύτερο γύρο, οριακά, υπερψηφίστηκαν οι δύο ανεξάρτητοι. Κάποιοι, λίγοι, ταρακουνήθηκαν και αποφάσισαν να δοκιμάσουν τα νέα πρόσωπα. Η αλλαγή που έγινε είναι πολύ σημαντική, αλλά έγινε από μια μειοψηφία. Στο Δήμο της Αθήνας, τον κύριο Καμίνη ψήφισαν 77,165 άνθρωποι, σε σύνολο 488,169 εγγεγραμμένων! Δηλαδή μόνο το 15.8%!!! Οι περισσότεροι από εμάς δυστυχώς κοιμούνται ακόμα...

Κι ένα μικρό σχόλιο για την επιλογή του Β. Κικίλια στην περιφέρεια Αττικής: ο κ. Σαμαράς απέδειξε πως δεν είναι ικανός να διαλέξει σωστά στελέχη. Τι είχε να προσφέρει ο Κικίλιας? Την εμπειρία του στο man-to-man και στα καρφώματα? Μέχρι πριν πολύ λίγα χρόνια έπαιζε επαγγελματικά μπάσκετ, και τώρα θέλουμε να διαχειριστεί μία περιφέρεια με τον μισό πληθυσμό της χώρας??? Κι αν πήγε τόσο καλά στις εκλογές, αυτό έγινε γιατί και η επίλογη του ΠΑΣΟΚ ήταν εξίσου κακή: ο κ. Σγουρός είναι επίσης πρώην μπασκετμπολίστας!!

Το μεγάλο καλό από αυτές τις εκλογές είναι πως τα κόμματα μάλλον πήραν το μήνυμα ότι ο κόσμος, σιγά-σιγά, αρχίζει να προτιμάει ανεξάρτητους και σοβαρούς υποψηφίους.