Thursday, March 25, 2010

Καθημερινά προβλήματα

Τώρα που ο πρωθυπουργός μας έπεισε τους Γερμανο-Γάλλους να μας βοηθήσουνε, θα επιστρέψει στην Ελλάδα μπας και βάλει την κυβέρνησή του να δουλέψει και να ασχοληθεί με την πεζή πραγματικότητα?

Το μεγαλύτερο πρόβλημά μας δεν είναι η οικονομία, αλλά η πλήρης καταστρατήγηση και καταπάτηση νόμων, κανονισμών ακόμα και κανόνων συμπεριφοράς.

Αυτή τη στιγμή παρακολουθώ στην τηλεόραση τα επεισόδια που έγιναν στον ποδοσφαιρικό (?) αγώνα Καβάλα-Άρης. Οι άνθρωποι που βρέθηκαν εκεί έκαναν ό,τι μπορούσαν για να διαλύσουν το γήπεδο. Πόσοι από αυτούς θα πληρώσουν και πόσοι θα πάνε φυλακή? Πριν λίγες μέρες τραυματίστηκε εργαζόμενη σε γήπεδο από βεγγαλικά. Θα τιμωρηθεί ποτέ κάποιος υπεύθυνος?

Καθημερινά σχεδόν γίνονται αποκαλύψεις για σκάνδαλα, απάτες, κακοδιαχείριση δημοσίων πόρων. Θα τιμωρηθεί ποτέ κανένας? Τα δημόσια νοσοκομεία αγοράζουν εξοπλισμό σε τιμές διπλάσιες από τα ιδιωτικά. Θα τιμωρηθεί κανείς?

Καθημερινά, κυκλοφορώντας στο κέντρο της Αθήνας βλέπω δεκάδες τροχαίες παραβάσεις, που κάνουν τη μετακίνηση στην πόλη εφιάλτη. Έχω βαρεθεί να τηλεφωνώ στο 100 για παράνομα σταθμευμένα και διπλοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα. Η αστυνομία δεν τα βλέπει? Επιτρέπεται η τροφοδοσία καταστημάτων από φορτηγά που κλείνουν τον δρόμο κατά τις ώρες αιχμής? Αυτό φυσικά επηρεάζει και τις αστικές συγκοινωνίες, που ούτως ή άλλως δεν είναι οι καλύτερες του κόσμου (αν και έχουν γίνει βήματα βελτίωσης, είμαστε ακόμα δεκαετίες πίσω...).

Είναι δυνατόν κάποιοι διαμαρτυρόμενοι, λιγότεροι από 100 άτομα (απολυμένοι της Ολυμπιακής) να κλείνουν το κέντρο της Αθήνας για μία ολόκληρη εβδομάδα?

Έτσι θα φέρουμε τουρίστες? Η Αυστραλία έβγαλε τουριστική οδηγία που προειδοποιεί για τις συνθήκες μετακίνησης στην Ελλάδα, τα επεισόδια κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων και την εγκληματικότητα. Άδικο έχουνε?

Δε θα μιλήσω καν για ανάπτυξη της χώρας. Τα πανεπιστήμια βρίσκονται σε κατάσταση διάλυσης, αφού έχει βολευτεί εκεί κάθε καρυδιάς καρύδι. Επενδύσεις σε νέα τεχνολογία δε γίνονται. Το να επενδύσει κάποιος στην Ελλάδα είναι τρελλό, αφού είναι σχεδόν εγγυημένο πως θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να χάσει τα λεφτά του και την υπομονή του με τις δημόσιες υπηρεσίες μας.

Αναρωτιέμαι πόσο ακόμα μπορούμε να πέσουμε...

Υ.Γ.: Τουλάχιστον η σημερινή παρέλαση ήταν για πρώτη φορά low budget. Ελπίζω να είναι ένα σημάδι πως ξυπνάμε σιγά-σιγά...