Thursday, August 31, 2006

Εντυπώσεις ΙΙ

Εντυπώσεων συνέχεια λοιπόν...

Αυτό που μου είχε λείψει περισσότερο τα τελευταία χρόνια από την Ελλάδα ήτανε οι παραλίες και το μπάνιο. Έχω δει πολλά μέρη, αλλά οι ελληνικές παραλίες είναι από τις καλύτερες. Στην αρχή μου έκανε κακή εντύπωση το γεγονός ότι στις περισσότερες μεγάλες παραλίες υπάρχουν ομπρέλες, ξαπλώστρες και μπαράκια και πρέπει να πληρώσεις. Προτιμήσαμε λοιπόν τις μικρές και ερημικές. Και τι ανακαλύψαμε? Σκουπίδια σε αρκετές από αυτές και κυρίως γόπες από τσιγάρα παντού! Γιατί ρε παιδιά? Έχουμε μερικές από τις καλύτερες παραλίες στον κόσμο και πρέπει να τις καταστρέφουμε? Κατόπιν αυτού προτιμούσα να πληρώνω 3 ευρώ για τον φραπέ στην ξαπλώστρα και τουλάχιστον να μη βλέπω σκουπίδια και αποτσίγαρα παντού...

Το άλλο "ενδιαφέρον" ήτανε πολλοί παλιοί γνωστοί και παιδικοί φίλοι που έτυχε να συναντήσω μετά από πολλά χρόνια. Απίστευτο το πόσοι πολλοί ετοιμάζονται να φύγουν για εξωτερικό ή το σκέφτονται σοβαρά. Το παράπονο όλων? Να δουλεύουν και να κάνουν αυτό που τους αρέσει χωρίς να νιώθουν πως κάποιος τους εκμεταλλεύεται. Να πληρώνονται για αυτό που κάνουν, να έχουν ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, να έχουν διακοπές που να μπορούν να τις χαρούν. Είναι κρίμα, αλλά αυτό είναι τελικά που κρατάει τόσους Έλληνες στο εξωτερικό.

Αναρωτιέμαι γιατί να συμβαίνει αυτό. Γιατί δε δίνονται κίνητρα σε νέους επιστήμονες να επιστρέψουν στον τόπο τους με μία καλή δουλειά. Οι παραλίες καλές είναι, αλλά από μόνες τους δε φτάνουνε... Έχω φίλο με διδακτορικό και προϋπηρεσία στο εξωτερικό που δουλεύει 12 ώρες/μέρα και παίρνει τα ίδια λεφτά με συναδέλφους του που έχουν απλώς πτυχίο πολυτεχνείου. Αυτός είναι η εξαίρεση που αποφάσισε να επιστρέψει (αν και σκέφτεται να ξαναφύγει...), αλλά είναι και ο λόγος που χιλιάδες (δεν υπερβάλλω...) άλλοι δεν επιστρέφουν. Ένας φίλος έλεγε πως το μόνο που εξάγει η Ελλάδα είναι Έλληνες. Κρίμα δεν είναι?

4 Comments:

Blogger ioannisk said...

Τι κίνητρα να δοθούν για να γυρίσουν οι Έλληνες επιστήμονες; Χαμηλότεροι φόροι; Ακόμα και αν δοθούν κίνητρα, κάτι εύκολο, πως θα δημιουργηθούν οι συνθήκες, επαγγελματικές κλπ, ώστε να είναι ικανοποιημένοι αυτοί οι άνθρωποι; Ακόμα και αν επαγγελματικά δημιουργηθούν οι συνθήκες πάλι θα έρχονται αντιμέτωποι με τους ταξιτζήδες (πχ) που αναφέρεις στο προηγούμενο post και τα σκουπίδια. Άρα θα πρέπει να αλλάξει η κοινωνία και αυτό είναι αδύνατον.

Όπως ίσως κατάλαβες ανήκω στην κατηγορία "τελευταία χρονιά στην Ελλάδα" και το λέω κάθε χρόνο.

September 01, 2006 5:40 PM  
Blogger Odysseas said...

Το βασικό που χρειάζεται είναι να αυξηθεί σημαντικά το ποσό που δίνεται για την έρευνα στην Ελλάδα, να λειτουργήσουν ερευνητικά κέντρα, να δοθούν κίνητρα σε επιχειρήσεις να εγκαταστήουν στην Ελλάδα τμήματα R&D, ώστε να δημιουργηθούν αναάλογες θέσεις εργασίας. θα γράψω μάλλον ένα ποστ πάνω σε αυτό σύντομα. Μιλάμε βέβαια για σχεδιασμό με ορίζοντα πολλών χρόνων και δεν τα πάμε καλά με αυτά τα πράγματα δυστυχώς...
Άσε που αν το κάνει μία κυβέρνηση, η επόμενη μάλλον θα το καταργήσει...

September 01, 2006 10:32 PM  
Blogger Ecumene said...

Να βρεθει με τις καταληψεις

και το νεποτισμό;....

Στη Δυση δεν εχουν παραλίες.....


Μοναδικοί ειμαστε;...


καλη αρχη και απο μενα στο blog!

:)

September 02, 2006 1:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Ti tha legate oloi mazi aftis tis apopsis na kanoume ena forum kai na mazepsoume tis apopseis mas kai na tis metaferoume ston prothipourgo. Oxi oti tha ginei kata alla na eimaste sigouroi oti ola afta kapios tous ta exei pei.

November 30, 2006 4:24 PM  

Post a Comment

<< Home