Sunday, October 02, 2011

Ο κ. Φωτόπουλος

Έγραφα τον Ιούνιο πως δεν είμαι αισιόδοξος με την κατάσταση στην Ελλάδα. Είχα την ελπίδα πως μετά απ'όσα έγιναν τον Ιούλιο, θα βάζαμε μυαλό και θα αρχίζαμε να σοβαρευόμαστε ως χώρα. Δυστυχώς ούτε αυτό έγινε. Οι διάφορες ομάδες συμφερόντων αντιδρούν και χαλάνε τον κόσμο κάθε φορά που θεωρούν ότι πλήττονται από τα μέτρα που θέλει να προωθήσει η κυβέρνηση (αλλά ακόμα δεν έχει βρει το κουράγιο να προωθήσει τίποτα ουσιαστικό). Οι ταξιτζήδες κλείνουν τους δρόμους, τα αεροδρόμια και τα λιμάνια, οι οδηγοί λεωφορείων παρκάρουν τα λεωφορεία τους, οι φαρμακοποιοί κλείνουν τα φαρμακεία τους, οι τεχνικοί της ΔΕΗ κατεβάζουν τους διακόπτες, κ.ο.κ. Όλοι εναντίον όλων δηλαδή. Δεν καταλαβαίνουμε ότι αν δεν κάνουμε ΟΛΟΙ κάποιες θυσίες, το αποτέλεσμα θα είναι πολύ χειρότερο για όλους μας.

Προσωπικά θα μπορούσε να πει κανείς ότι έχω γλιτώσει, μια που έφυγα από την Ελλάδα λίγο πριν γίνει το μεγάλο μπαμ, και ζω σε μία χώρα με πολύ υψηλό επίπεδο ζωής, όπου όλα δουλεύουν ρολόι. Με στεναχωρεί όμως το γεγονός ότι αναγκάστηκα να φύγω. Και το γεγονός ότι πολύς κόσμος αναγκάζεται να φύγει ή έστω το σκέφτεται. Και αυτό, την ίδια στιγμή που εργαζόμενοι σε δημόσιες υπηρεσίες αντιδρούν στη μετακίνησή τους σε άλλες υπηρεσίες.

Διάβαζα σήμερα στο Κ της Καθημερινής συνέντευξη με τον αρχισυνδικαλιστή της ΔΕΗ, τον κ. Φωτόπουλο. Τον ρωτάει η δημοσιογράφος τι μισθό παίρνει, κι αυτός απαντά:
"Μετά 25 χρόνια ένσημα, παντρεμένος, με 2 παιδιά, και με την ειδικότητα του τεχνικού, 1900 ευρώ καθαρά. Κάθε μήνα μετράω ευρώ-ευρώ τα έξοδά μου για να μπορέσω να αντεπεξέλθω."
Ο τρόπος που απαντάει (25 χρόνια ένσημα, δύο παιδιά, μετράω τα έξοδά μου) δείχνει πως δεν είναι ευχαριστημένος από το μισθό του. Προσωπικά έβγαζα λιγότερα όταν ήμουνα στην Ελλάδα. Και ξέρω ότι λέκτορες και καθηγητές πανεπιστημίου, επίσης με 2 παιδιά, βγάζουν κι αυτοί λιγότερα από τον κ. Φωτόπουλο. Για να μη μιλήσω για καθηγητές γυμνασίου που πλέον βγάζουν λιγότερα από 1000 ευρώ.

Ας μην αναρωτιόμαστε λοιπόν γιατί φτάσαμε ως εδώ.

Η λύση φοβάμαι πως θα δοθεί όταν κάποια στιγμή (που δεν αργεί να έρθει) σταματήσουμε να παίρνουμε τις δόσεις του δανείου και θα αναγκαστούμε να αλλάξουμε τα πάντα, πολύ απλά γιατί λεφτά δε θα υπάρχουν πια. Και θα είναι πολύ απότομη αυτή η προσγείωση...

11 Comments:

Blogger Meropi said...

Αμφιβάλλω αν ο κ. Φωτόπουλος παίρνει 1900€ καθαρά. Είμαι σίγουρη ότι παίρνει ή τουλάχιστον έπαιρνε περισσότερα. Ας σημειωθεί ότι, ως συνδικαλιστής, δεν είναι υποχρεωμένος να εργάζεται στην υπηρεσία του. Απλώς ασχολείται με τα συνδικαλιστικά.

October 03, 2011 6:01 PM  
Blogger Odysseas said...

Κι εγώ αμφιβάλλω, αλλά σίγουρα δήλωσε το ελάχιστο που μπορούσε, για να μην προκαλέσει. Και τα θεωρεί και λίγα προφανώς. Αυτό είναι το ένα πρόβλημα.

Το άλλο πρόβλημα είναι το πόσοι "Φωτόπουλοι" υπάρχουν, και φοβάμαι πως είναι πάρα πολλοί...

October 03, 2011 7:11 PM  
Blogger ManBlogg said...

Προσωπικά θα μου έκανε εντύπωση αν τα άμεσσα και έμεσσα οφέλη του κ. Φωτόπουλου και αντιστοίχων συνδικαλιστών και άλλων κουμανταδόρων στις δημόσιες υπηρεσίες ήταν λιγότερα από 60-70 χιλιάδες ευρώ το χρόνο. Υπερωρίες πραγματικές ή πλαστές, ασχολία με δευτερεύουσες δουλειές την ώρα των καθηκόντων τους, κλοπή υλικού από τις υπηρεσίες για προσωπικά οφέλη, διαφθορά/χάρες σε εργολάβους και πελάτες και άλλα που είμαι σίγουρος ότι η φαντασία μου είναι πολύ μικρή για να χωρέσει.

October 03, 2011 9:25 PM  
Blogger Locus Publicus said...

Ολοι αυτοί έχουν κάνει πολύ μαύρο χρήμα φίλε Οδυσσέα. Εκατομμύρια.

Οσο για τα υπόλοιπα, μόνον οι μεγάλες μάζες θα την πληρώσουν.

Τις ευχές μου στην μακρινή Νορβηγία.

October 04, 2011 6:30 AM  
Blogger dyosmaraki said...

Μήπως θα έιναι καλύτερα να πάψουν να μας δανείζουν οι εταίροι μας? Μπορεί πράγματι να είναι μια απότομη προσγείωση, αλλά όπως έχει αποδεχτεί μέχρι τώρα, οι μαύρες τρύπες ολοένα και διογκώνονται, τίποτα δεν σταματάει τις κρατικές σπατάλες. Γιατί μπορεί ο κάθε κ. Φωτόπουλος μα εισέπραττε υπερβολικό μισθό αλλά με την ανοχή κάποιων τα έπαιρνε....Εάν αυτός ο κάποιος πάψει να έχει πλαστή ρευστότητα 2 λύσεις υπάρχουν : να εξαθλιώσουν τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα με τις έκτακτες εισφορές για τη συντήρηση όλων αυτών που αναφέρονται στην ανάρτηση ή λόγω έλλειψης πόρων να κάνει τις σχετικές "διορθώσεις". Κατά τα άλλα όσο εισρέεει χρήμα στα άδεια ταμεία, τόσο θα χάνεται στην άβυσσό των κρατικών δαπανών....

October 14, 2011 10:13 AM  
Blogger Odysseas said...

dyosmaraki,
καλώς ήρθες. Νομίζω πως τελικά κάποια στιγμή αυτό θα γίνει, θα σταματήσουν να μας δανείζουν. Ίσως να είναι ο μόνος τρόπος να βάλουμε μυαλό. Αλλά θα πονέσει πολύ... Δε ζω πλέον στην Ελλάδα, αλλά αυτά που μαθαίνω για τη διάλυση που επικρατεί είναι τραγικά. Μόλις σταματήσει το ρευστό, η κατάσταση θα επιδεινωθεί πολύ.

October 14, 2011 7:24 PM  
Blogger Odysseas said...

manblogg kai Locus,
είμαι κι εγώ σίγουρος πως έχουν φάει πολύ περισσότερα απ'όσο δηλώνουν. Πότε θα σταματήσουν να τρων είμαι περίεργος να δω...

October 14, 2011 7:26 PM  
Blogger Γιάννης Καραμήτρος said...

Μερικές παρατηρήσεις:
Πρώτον δεν απεργούν οι ταξιτζήδες αλλά οι ιδιοκτήτες ταξί, έχει τεράστια σημασία μιας και 87% των απλών οδηγών είναι ανασφάλιστοι, εντελώς κατά τυχή ο κύριος Λυμπερόπουλος δεν το έχει ανεφέρει ποτέ.

Σε παρακαλώ πολύ λίγα για τον κύριο Φωτόπουλο μιας και όχι μόνο είναι άνδρας, αν θυμάσαι τις δηλώσεις του ότι δεν θα τον απαυτώσει η τρόικα, αλλά έγινε κολλητός και με τον κύριο Τσίπρα.

Το θέμα δεν είναι αν θα υπάρχει ΙΚΑ σε λίγο καιρό αλλά αν θα υπάρχει Ελλάδα και αν κρίνω από τις απεργίες, των ρετιρέ, η απάντηση είναι: φοβάμαι πως όχι :(

Έκανες πολύ καλά που έφυγες και σε λίγο θα το κάνουμε πάρα πολλοί κάτοικοι αυτής της χώρας...

October 18, 2011 5:46 PM  
Blogger Odysseas said...

Γιάννη,
αυτές τις δηλώσεις του Φωτόπουλου ευτυχώς δεν τις είχα ακούσει...
Εσύ τουλάχιστον έχεις κάπου να πας. Οι πολλοί που δεν έχουν δεν ξέρω τι θα κάνουν.

October 23, 2011 12:57 PM  
Blogger Γιάννης Καραμήτρος said...

Σε εκπλήσουν;

Πράγματι έχω κάπου να πάω και πράγματι η συντριπτική πλειοψηφία δεν έχει που να πάει αλλά δεν θα μου είναι ευχάριστο αν χρεοκοπήσουμε, ίσα-ίσα θα είναι τραγικό.

October 23, 2011 1:01 PM  
Blogger Γιάννης Καραμήτρος said...

Το θεμα είναι αν θα προλάβω να φτάσω στο αεροδρόμιο μιας και όταν χρεοκοπήσουμε θα έχουμε επαναστάσεις και λεηλασίες :(

October 23, 2011 1:24 PM  

Post a Comment

<< Home