Friday, May 06, 2011

Dugnad

Ο Απρίλιος που μας πέρασε ήταν ένας από τους θερμότερους στη Νορβηγία και ο κόσμος το εκμεταλλεύθηκε όσο μπορούσε. Η πρώτη μέρα που είχανε λιώσει εντελώς οι πάγοι από τη θάλασσα και ο ήλιος ζέσταινε αρκετά την ατμόσφαιρα έτυχε να είναι Παρασκευή. Εκείνο το απόγευμα γέμισαν οι δρόμοι ποδήλατα, ενώ οι πρώτοι τολμηροί βγάλανε τα κανό και αρχίσανε τις πρώτες βόλτες με τα ιστιοπλοϊκά. Ο καιρός ζέστανε πολύ γρήγορα και πλέον πολλοί πάνε στη δουλειά τους με ποδήλατο, ενώ τα απογεύματα και τα Σαββατοκύριακα που ο καιρός είναι ζεστός τα πάρκα είναι γεμάτα κόσμο που απολαμβάνει τον ήλιο. Οι Νορβηγοί γενικά έχουν μία αγάπη για outdoor activities και δε χάνουν ευκαιρία να εκμεταλλευτούν τον καλό καιρό.

Κάτι άλλο που είναι πολύ χαρακτηριστικό αυτή την εποχή είναι το λεγόμενο dugnad: μικρές ομάδες που μαζεύονται για να καθαρίσουν εθελοντικά κάποιους χώρους. Την περασμένη βδομάδα μαζευτήκαμε όσοι ενδιαφερόμαστε για ιστιοπλοΐα για να καθαρίσουμε τα σκάφη του τοπικού ομίλου και να τα ρίξουμε στη θάλασσα. Λίγες μέρες αργότερα όσοι ενδιαφερόμασταν να παίζουμε τέννις στις εγκαταστάσεις της εταιρείας μαζευτήκαμε να καθαρίσουμε τα 2 γήπεδα που υπάρχουν. Προχθές το απόγευμα, οι ένοικοι της "πολυκατοικίας" όπου μένω μαζευτήκαμε για να καθαρίσουμε την αυλή και τα γύρω παρτέρια. Συνάδελφος μου έλεγε πως την Κυριακή έχει να πάει για κάτι ανάλογο και στον παιδικό σταθμό του γιου του! Η "συνήθεια" αυτή είναι κάτι που χαρακτηρίζει τη νορβηγική κοινωνία και είναι σημαντική τόσο για να γίνονται κάποιες χρήσιμες και σχετικά απλές δουλειές, όσο και για να δημιουργούνται στενότερες σχέσεις μεταξύ γειτόνων ή ανθρώπων που συμμετέχουν σε κοινές δραστηριότητες.

Σκεφτόμουνα πόσο διαφορετική είναι η αντιμετώπιση των πραγμάτων από τους ανθρώπους εδώ. Αντί να περιμένουν το "κράτος", τον δήμο ή οποιονδήποτε άλλο να τους καθαρίσει τη γειτονιά, το κάνουν μόνοι τους. Γνωρίζονται με τους γείτονες ή τους συναδέλφους, συνεργάζονται, και κάνουν και τον κόσμο τους καλύτερο. Θα μπορούσαμε κι εμείς να καταφέρουμε κάτι ανάλογο?

3 Comments:

Blogger gerasimos said...

Στην πολυκατοικία δε λέμε ούτε καλημέρα με τον διπλανό του ίδιου ορόφου. Τι να καθαρίσουμε; Μόνο ο... ένας τον άλλο στις πιο τολμηρές μας φαντασιώσεις ίσως!

May 07, 2011 12:47 AM  
Anonymous Manolis Platakis said...

Για πες ρε Οδυσσέα σε ποιο ιστιοπλοϊκό οργανισμό πας; Έχει μάθηματα; Είναι πανάκριβα και στα Νορβηγικά; :p

May 07, 2011 3:41 PM  
Blogger Odysseas said...

Γεράσιμε,
είναι νομίζω ένα από τα προβλήματά μας. Εδώ φαίνεται πως η κοινωνία δουλεύει σωστά, σε αυτό το θέμα τουλάχιστον. Βλέπω τους ανθρώπους να είναι γενικά πολύ φιλικοί και ευγενικοί και μου φτιάχνει τη διάθεση.

Μανώλη,
η ιστιοπλοΐα γίνεται κι αυτή σε όμιλο και σκάφη της εταιρείας :-)
Σκέφτομαι όμως με κάποιον συνάδελφο να κάνουμε κι ένα μάθημα στο KNS, το Royal Norwegian Yacht Club. Δεν το έχω ψάξει και δεν ξέρω ακόμα τι προσφέρει.

May 07, 2011 9:18 PM  

Post a Comment

<< Home