Thursday, August 26, 2010

Υπουργείο "Παιδείας"

Η κυρία υπουργός Παιδείας (και Δία Βίου Εκπαίδευσης...) μας είπε πως δεν πειράζει να υπάρχουν πανεπιστημιακές σχολές όπου υποψήφιοι εισάγονται με λευκή κόλλα στις εξετάσεις, γιατί έτσι κι αλλιώς θα μπορούσαν να πάνε για σπουδές στο εξωτερικό. Ωραίο επιχείρημα! Το ότι τα συγκεκριμένα ΤΕΙ μάλλον θα έπρεπε να έχουν κλείσει (ή μάλλον να μην έχουν καν ανοίξει) δεν της πέρασε από το μυαλό.

Το ότι σε σχολές ΑΕΙ των Ιωαννίνων εισάγονται υποψήφιοι με βαθμούς γύρω στο 5/20 επίσης δε φαίνεται να απασχολεί κανέναν στην κυβέρνηση. Η κυρία Διαμαντοπούλου όμως έχει πλάνο 3-ετίας. Το 2013 αλλάζει (πάλι!) το σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια... Με τα καθημερινά θα ασχολούμαστε τώρα?

Δύο μόνο απλές προτάσεις που θα βοηθούσαν να βελτιωθεί σημαντικά το επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης στα ελληνικά πανεπιστήμια:
1. Να καθορίζει το κάθε τμήμα ή σχολή πόσους πρωτοετείς φοιτητές μπορεί να δεχθεί.
2. Να απαγορευθούν όλες οι μεταγραφές.

Αυτό που γίνεται σήμερα είναι να προτείνει η κάθε σχολή έναν αριθμό φοιτητών που μπορεί να δεχθεί. Στη συνέχεια το υπουργείο "Παιδείας" αποφασίζει ποιος θα είναι ο αριθμός αυτός, αυξάνοντας συνήθως τον αριθμό των φοιτητών. Μετά τις εξετάσεις, πολλοί φοιτητές από πανεπιστήμια της επαρχίας παίρνουνε μεταγραφές για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Διπλό το κακό: τα περιφερειακά πανεπιστήμια μένουνε χωρίς φοιτητές, ενώ τα κεντρικά έχουνε αριθμούς φοιτητών πολύ μεγαλύτερους από αυτούς που μπορούν να διαχειριστούν. Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη πως η κατανομή των φοιτητών γίνεται με βάση το επίπεδό τους, έχουμε φοιτητές που δεν το αξίζουν, να φοιτούν στα καλύτερα πανεπιστήμια της χώρας (ρίχνοντας παράλληλα και το επίπεδο σπουδών των συμφοιτητών τους).

Δύσκολες αποφάσεις. Αλλά με τις εύκολες επιλογές, όπως η κατάργηση και αυτής της βάσης του 10, έχουμε φτάσει στον πάτο...

Α, και μία ακόμα δύσκολη αλλά σημαντική πρόταση: να αποσύρουν όλα τα κόμματα τις νεολαίες τους από τα πανεπιστήμια...

8 Comments:

Blogger Crazy Tourists said...

Ειδικά το τελευταίο, μακάρι να γινότανε...

Τρελοτουρίστρια

August 27, 2010 11:23 AM  
Anonymous GIANNIS XAZOS said...

simfono apistefta me to telefteo ke ego opos ke genikotera me to kimeno sou.

August 27, 2010 6:05 PM  
Blogger Odysseas said...

Χθες ανακοινώθηκε πως από το... 2014 η κάθε σχολή θα μπορεί να προσδιορίζει τον αριθμό των εισακτέων... Γιατί όχι και από το 2035?

August 28, 2010 10:35 AM  
Anonymous GIANNIS XAZOS said...

e ne moreeee..giati na viastoume aloste?os tote tha exoune gini ekloges tha alaksi i kivernisi isos ke an den alaksi tha alaksoune oi stoxi tis ke ola kala ola orea..pios tha thimate afti ti leptomeria?

August 28, 2010 10:21 PM  
Blogger Γιάννης Καραμήτρος said...

Το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις;

Δυστυχώς δεν νομίζω ότι θα έχουμε σύντομα υπουργό παιδείας που θα έχει το απαιτούμενο θάρρος να αλλάξει δραστικά την υπάρχουσα κατάσταση οπότε η άσχημη, τραγική μάλλον, κατάσταση θα διαιωνίζεται, οι χαμένοι θα είναι όσοι φπιτητές θέλουν να σπουδάσουν.

Λες να είναι ξένος δάκτυλος για να πλουτίζουν τα ξένα ΑΕΙ με Ελληνες φοιτητές :P

Οσον αφο΄ρα το σχολίο σου, μάλον ξέχασες το ρητό του JJohn Maynard Keynes: In the long run we are all dead :P

Υ.Γ. στο κειμενό σου δεν αναφέρεις την ΠΟΣΔΕΠ και τους καθηγητές-τσιφλικάδες...

September 02, 2010 12:04 PM  
Blogger Γιάννης Καραμήτρος said...

This comment has been removed by the author.

September 02, 2010 12:05 PM  
Blogger Odysseas said...

Γιάννη,
αν τα είχα αναφέρει όλα θα έγραφα ακόμα! :-)

September 04, 2010 9:08 PM  
Blogger ManBlogg said...

Νομίζω τώρα που διορίστηκε ως αναπληρωτής υπουργός η κ. Φώφη Γεννηματά, δεν έχει να φοβάται τίποτα το μέλλον της παιδείας του τόπου.

September 23, 2010 1:18 AM  

Post a Comment

<< Home