Thursday, June 24, 2010

Χαλαράαααα

Πριν περίπου 2 ώρες έγινε μία ισχυρή έκρηξη βόμβας δίπλα ακριβώς από το γραφείο του υπουργού "Προστασίας του Πολίτη". Από την έκρηξη σκοτώθηκε ένας από τους υπασπιστές του υπουργού. Οι δημοσιογράφοι στα κανάλια εμφανίζονται έκπληκτοι. Ο μοναδικός που το αντιμετώπισε σαν κάτι αναμενόμενο ήταν ο κ. Παπαχελάς, στον Σκάι. Είπε πως δεν υπάρχει κουλτούρα ασφαλείας στην Ελλάδα, και πως πολλές φορές οι έλεγχοι ασφαλείας είναι τυπικοί ή δε γίνονται (ανέφερε π.χ. τα δικαστήρια και αρκετά υπουργεία). Είπε πως ακόμα και ο πρωθυπουργός (όταν βρίσκεται στην Ελλάδα), κυκλοφορεί με αυτοκίνητο που δεν είναι θωρακισμένο. Θα πέφταμε από τα σύννεφα αν συνέβαινε κάτι παρόμοιο και σε αυτόν?

Προσωπικά, θυμάμαι 2 φορές που έχω μπει στο χώρο του Υπ. Εθνικής Άμυνας, όπου τα μέτρα ασφαλείας είναι πραγματικά αστεία. Επίσης βλέπω καθημερινά τη χαλαρότητα με την οποία οι αστυνομικοί "εκτελούν" τα καθήκοντά τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις κάνουν τα στραβά μάτια ή προσπαθούν να αποφύγουν τους μπελάδες. Η κατάσταση αλλάζει όταν συμβεί κάτι. Όπως σήμερα το βράδυ, που αυξήθηκαν τα μέτρα ασφαλείας, τόσο στο Υπ. Προστασίας του Πολίτη, όσο και στη Βουλή. Πάντα κατόπιν εορτής....

Δεν είμαι οπαδός των θεωριών συνωμοσίας και είμαι της άποψης πως πολλά από αυτά που μας φαίνονται "μυστήρια" οφείλονται απλώς σε ανθρώπινη βλακεία, ανικανότητα ή αμέλεια. Αυτό που πιστεύω πως συνέβη απόψε, είναι πως αυτοί που έστειλαν τη βόμβα γνωρίζανε πως τα μέτρα ασφαλείας δεν τηρούνται αυστηρά, έστειλαν τη βόμβα στο γραφείο του υπουργού, και λόγω παραλείψεων, αυτή σχεδόν βρήκε το στόχο της.

Δυστυχώς δε μου προκαλεί καμία εντύπωση αυτό που συνέβη... Είναι απλώς απόδειξη της διάλυσης και της χαλαρότητας που επικρατεί τόσο στην αστυνομία όσο και σε πολλούς άλλους κρατικούς μηχανισμούς.

Υ.Γ.: Όπως τα γράφω αυτά, βλέπω την κα. Κατσέλη (αρμόδια υπουργό για τη ναυτιλία), με φανερή αμηχανία, να δηλώνει πως χθες ταξίδευε και δεν έχει πλήρη εικόνα για το τι συνέβαινε στον Πειραιά. Μου θυμίζει τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο που είχε πει ότι στα χρόνια της δικτατορίας διάβαζε και δεν ήξερε τι συνέβαινε...

10 Comments:

Blogger ManBlogg said...

Η Κατσέλη είναι από τις πλεον αναξιόπιστες και ακατάλληλες για τη θέση που βρίσκεται. Θυμάμαι που είχε ανεβεί στο site της ένα άθλιο κείμενο κατά την προεκλογική περίοδο το οποίο υποστήριξε ότι είχε μπει αφότου είχαν κάνει επίθεση χάκερς στον υπολογιστή της.
Υποτίθεται ότι έγινε έρευνα και έλεγχος αλλά ποτέ δεν ξανα- ακούστηκε η πρόοδος και το αποτέλεσμα αυτής. Είμαι 99% σίγουρος ότι το έκανε η ίδια ή μπήκε με την έγκρισή της και εφόσον ακολούθησε κατακραυγή , επινόησε το hacking. Αυτή τώρα είναι υπουργός σε κυβέρνηση που υποτίθεται προσπαθεί να βγάλεο τη χώρα από την κρίση.
Κατα τ'άλλα νομίζω η εκτίμησή σου για της συνθήκες του νεου συμβάντος στα κεντρικά του υπουργείου περιγράφει ακριβώς την πραγματικότητα. Είναι θέμα τύχης και περιστάσεων το πόσα θύματα θα έχουμε την επόμενη φορά. Και σε αυτήν την περίπτωση το κράτος είναι ανύπαρκτο.

June 25, 2010 5:32 PM  
Blogger Γιάννης Καραμήτρος said...

Δυστυχώς και στα σώματα ασφαλείας κυριαρχεί η νοοτροπία του Δημόσιου τομέα....

Είναι τραγικό μιας και αυτός ο τομέας ασχολείται με ζητήματα ζωής ή θανάτου.

Αν κρίνω από την θητεία μου στον ΕΣ ήταν αναμενόμενο να γίνουν και οι αστυνομικοί ΔΥ.

Υ.Γ. Για να κάνω ένα μαύρο σχόλιο: λέτε η Ελλάδα να απέκτησε τρομοκράτες που αξίζουν αυτό τον χαρακτηρισμό; Αν κρίνω από την 17Ν η τρομοκρατία στην Ελλάδα ήταν συνώνυμο του ερασιτεχνισμού και του, φθηνού, εντυπωσιασμού.

Υ.Γ.2 Η σύγκριση με τον Χριστόδουλο είναι πολύ χοντρή μιας και ο τύπος ήταν ο ορισμός του ακροδεξιού.

June 25, 2010 7:00 PM  
Blogger santa maura said...

καλησπερα , εγω πιστευω οτι προκειται ειτε για ξεκαθαρισμα λογαριασμων ειτε για προβοκατσια ....απλα η "εθνικη" συμμορια επειδη πιεζεται απο την κοινωνια ,επιστρατευσε το παρακρατος για να προκαλεση τον τρομο και τον φοβο .

June 25, 2010 7:24 PM  
Blogger Odysseas said...

Γιάννη,
η σύγκριση με τον Χριστόδουλο έχει να κάνει με τη δήλωσή του πως "διάβαζε" και δεν ήξερε τι συνέβαινε γύρω του. Το ίδιο είπε πρόσφατα και η Ντ. Μπακογιάννη, ότι δηλαδή ταξίδευε ως υπουργός εξωτερικών και δε γνώριζε καλά τα οικονομικά της χώρας...

Γιώργο,
εννοείται πως ήταν ξεκαθάρισμα λογαριασμών, τα έχουνε πολλοί με τον Χρυσοχοΐδη. Τα περί παρακράτους τα κατατάσσω στις θεωρίες συνωμοσίας που δεν πιστεύω.

Αποδείχθηκε τελικά ότι τα πράγματα ήταν ακόμα πιο απλά και από αυτό που φανταζόμουνα: το δέμα είχε σταλεί στο πολιτικό γραφείο του Χρυσοχοΐδη. Οι άνθρωποι ούτε στα όνειρά τους δεν είχανε φανταστεί πως θα κατέληγε στην καρδιά του υπουργείου. Από το πολιτικό του γραφείο, έφτασε με όλη την αλληλογραφία, χωρίς έλεγχο, στο υπουργικό γραφείο. Και όπως επίσης ειπώθηκε χθες, δεν υπήρχε συσκευή ανίχνευσης εκρηκτικών...

June 26, 2010 8:16 AM  
Blogger Γιάννης Καραμήτρος said...

Συγνώμη αλλά ο Χριστόδουλος ήταν ένας αρχιλαϊκιστής, ναζιστής και προσπάθησε να κάνει και πραξικόπημα με το μη-θέμα των ταυτοτήτων οπότε η σύγκριση είναι πάρα πολύ άστοχη.

Να προσθέσω ότι μπέρδευε τα κανάλια με τις εκκλησίες για το κύρηγμα του το οποιο ήταν και κύρηγμα μίσους;

June 26, 2010 12:08 PM  
Blogger ManBlogg said...

Γιάννη νομίζω ο Οδυσσέας τον Χριστόδουλο τον έφερε ώς αναλογία και όχι ως σύγκριση. Αυτά τα δύο είναι πολύ διαφορετικά. Κάνω την επισήμανση διότι και σε ένα ποστ δικό μου είχε γίνει ανάλογο μπέρδεμα.

June 26, 2010 4:50 PM  
Blogger Γιάννης Καραμήτρος said...

@ManBlogg
Θέλησα να πω ότι η σύγκριση με τον Χριστόδουλο ήταν άστοχη μιας και ο τύπος παρά ήταν ελεινός.

June 26, 2010 5:28 PM  
Anonymous Anonymous said...

Και στις Βρυξέλλες που τα μέτρα ήταν δρακόντεια, είχαν σημειωθεί παρόμοια επεισόδια. Θυμάμαι πως η γραμματέας του επικεφαλής της Δεξιάς πτέρυγας του ΕΚ είχχε δεχτεί μια τέτοια βόμβα-πακέτο που ευτυχώς δεν προκάλεσε σοβαρή ζημιά.

Το θέμα είναι πως ποτέ ο υπουργός ή πολιτικός ή επιχειρηματίας δεν ανοίγει πακέτα και γράμματα.Τα παίρνει έτοιμα, από τους υπαλλήλους του ή πολλές φορές ακούει απλά μια ενημέρωση. Αυτό το ξέρουν και τα μικρά παιδιά, πόσο μάλλον μια οργάνωση που θέλει να χτυπήσει αυτό το χώρο. Άρα όταν στέλνεις βόμβα με αυτό τον τρόπο, ξέρεις ότι θα την πληρώσει κάποιος υπάλληλος. Και το ότι συνεχίζεις να χρησιμοποιείς αυτό τον τρόπο, σημαίνει πως δε σε νοιάζει που θα χαθεί μια αθώα ανθρώπινη ζωή.

June 29, 2010 10:11 PM  
Blogger Odysseas said...

Ζωή,
νομίζω πως ποτέ δε μπορείς να πετύχεις απόλυτη ασφάλεια, αλλά το θέμα είναι να τηρούνται κάποια στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας, που εδώ υπάρχουν μόνο στα χαρτιά.

Όσο για τις οργανώσεις αυτές, είναι προφανές εδώ και καιρό ότι χτυπάνε τυφλά. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως μου αρέσουν οι οργανώσεις τύπου 17Ν που χτύπαγαν "στοχευμένα".
Δεν είμαι επίσης σίγουρος πως γνώριζαν ότι τα πακέτα τα ανοίγει κάποιος άλλος, το επίπεδό τους έχει αποδειχθεί συχνά πολύ χαμηλό.

June 29, 2010 11:05 PM  
Blogger Γιάννης Καραμήτρος said...

Συμφωνώ με τον Odysseas και για να κάνω ένα μαύρο σχόλιο: λέτε να απέκτησε η Ελλάδα σοβαρή τρομοκρατική οργάνωση;

Μέχρι τώρα είχαμε κάτι σικέ επαναστάτες σαν την 17Ν.

June 30, 2010 11:37 AM  

Post a Comment

<< Home