Wednesday, June 23, 2010

Ελλάδα-Νορβηγία-Ελλάδα

Έγραφα πριν 3 μήνες για το πόσο με ενοχλεί η ατιμωρησία που επικρατεί γύρω μας.

Πριν λίγες εβδομάδες, ένα πρωί που πήγαινα στη δουλειά μου, εκνευρίστηκα από το πόσα αυτοκίνητα χρησιμοποιούσαν παράνομα τη λωρίδα αποκλειστικής κυκλοφορίας του τραμ, τις λεωφορειολωρίδες, αλλά και από το πόσα αυτοκίνητα που δε θα έπρεπε να κυκλοφορούν εκείνη τη μέρα στον δακτύλιο κυκλοφορούσαν κανονικότατα. Τηλεφώνησα στην Τροχαία Αττικής, η οποία με ενημέρωσε πως για την περιοχή της Βασ. Κωνσταντίνου/Καλλιμάρμαρου είναι υπεύθυνη η Τροχαία Καισαριανής. Τηλεφώνησα στην Τροχαία Καισαριανής, όπου ένας ευγενικός κύριος μου είπε ότι έχω δίκιο, ότι ξέρουν πως πολλά αυτοκίνητα μπαίνουν παράνομα στις λεωφορειολωρίδες και στη λωρίδα του τραμ, πως αυτές αστυνομεύονται (δε διευκρίνησε κάθε πότε), και μου είπε πως δεν είναι δυνατόν να έχουν κάποιον σε μόνιμη βάση εκεί. Ίσως να έχει δίκιο σε αυτό, αφού ο κακομοίρης που θα αναλάβει αυτή τη δουλειά θα πρέπει να κόβει κλήσεις κάθε 2 λεπτά και μπορεί να κουραστεί. Σχετικά με το δακτύλιο, μου είπε πως πολλοί έχουν άδειες δακτυλίου. Με μία πρόχειρη στατιστική που έκανα εκείνο το πρωί, το 30% των αυτοκινήτων θα έπρεπε να έχουν άδειες...

Λίγες μέρες αργότερα πήγα για 10 μέρες στη Νορβηγία, όπου τα πάντα είναι πανάκριβα (ο καφές, η μπύρα και η βενζίνη όσο εδώ -όλα τα άλλα πολύ ακριβότερα), ο ΦΠΑ είναι 25%, αλλά τα πάντα δουλεύουν ρολόι! Η υποδομή για την διευκόλυνση των τουριστών είναι άψογη, και όσες συγκοινωνίες χρειάστηκε να χρησιμοποιήσω (αστικά λεωφορεία, μετρό, τραίνο, καραβάκια) λειτουργούσαν με ελβετική ακρίβεια.

Το διάλειμμα από την πραγματικότητα δεν κράτησε πολύ και το Σάββατο που μας πέρασε επέστρεψα στην ηλιόλουστη χώρα μας. Έμαθα πως γίνανε απεργίες στο Μετρό, επειδή δεν μονιμοποιήθηκαν κάποιοι συμβασιούχοι (που ίσως και να είχανε προσληφθεί παράνομα). Έμαθα πως ο Γιωργάκης (ο πρωθυπουργεύων) μας στέλνει αγωνιστικούς χαιρετισμούς από τη Νέα Υόρκη και μήνυμα ελπίδας πως θα ξεπεράσουμε την κρίση.

Και σήμερα έμαθα πως το ΠΑΜΕ αποφάσισε να κλείσει το λιμάνι του Πειραιά, με μία απεργία που χαρακτηρίστηκε παράνομη από το δικαστήριο. Περισσότερα από 15 δρομολόγια από τον Πειραιά δεν πραγματοποιήθηκαν. Η κυρία Αλέκα δήλωσε πως οι επιβάτες δε θα έπρεπε να πάνε στο λιμάνι γιατί το ΠΑΜΕ είχε δηλώσει πως δεν πρόκειται να σεβαστεί την απόφαση του δικαστηρίου. Η Αστυνομία δε μπορούσε να επέμβει, γιατί το λιμάνι είναι στη δικαιοδοσία του Λιμενικού Σώματος. Το Λιμενικό Σώμα δεν ήθελε να επέμβει, διότι υπήρχε κίνδυνος επεισοδίων. Η κυβέρνηση μας είπε και επίσημα πως δε μπορεί να επιβάλει το νόμο.

Εγώ πάντως αν πήγαινα στη Νορβηγία, πλήρωνα τα πανάκριβα ξενοδοχεία τους, αλλά δε μπορούσα να ταξιδέψω με το τραίνο για να πάω στη δουλειά μου ή με το καραβάκι για να δω τα φιορντ, πολύ θα νευρίαζα μαζί τους και δε θα ήθελα να ξαναπάω. Και θα έλεγα και στους φίλους μου πόσο άσχημα πέρασα. Όπως τότε που με έκλεψε ο ταξιτζής στη Μαδρίτη ή τότε που ο εστιάτορας στη Ρώμη σχεδόν μου πέταξε στο τραπέζι το πιάτο με το φαΐ. Sorry, αλλά δε θα ξαναπάρω. Στη Νορβηγία αντίθετα, δε βλέπω την ώρα να ξαναπάω, κι ας πληρώσω πάλι τα μαλλιά της κεφαλής μου.

Οι τουρίστες που δεν κατάφεραν να φτάσουν σήμερα στη Σαντορίνη δεν ξέρω τι θα κάνουν... Αλλά μπορώ να φανταστώ...

6 Comments:

Blogger Crazy Tourists said...

Δυστυχώς μπανανία είμαστε...Και δε βλέπω πιθανότητα αλλαγής!

Τρελοτουρίστρια

June 24, 2010 3:00 PM  
Anonymous Manolis Platakis said...

Καλησπέρα Οδυσσέα. Μεταναστεύω για δουλειά στη Νορβηγία (Όσλο) σε 2 μήνες. Πώς σου φάνηκε πέρα από την τέλεια οργάνωση;

June 24, 2010 4:38 PM  
Blogger Odysseas said...

τρελοτουρίστρια,
δυστυχώς συμφωνούμε!

Μανώλη,
η Νορβηγία μου φάνηκε πολύ όμορφη, ακριβή και οργανωμένη. Σχεδόν οι πάντες μιλάνε πολύ καλά αγγλικά (ακόμα και οι περισσότεροι οδηγοί αστικών λεωφορείων), τουλάχιστον στα μέρη που βρέθηκα.

Έχοντας βρεθεί χειμώνα στη Στοκχόλμη, μπορώ να σου πω ότι είναι πολύ σκοτεινά και για κάποιους αυτό είναι ενοχλητικό. Ο καιρός είναι κρύος φυσικά, αλλά έχοντας ζήσει αρκετά χρόνια σε παρόμοιο κλίμα στη Βόρεια Αμερική, δεν είχα πρόβλημα. Ακόμα και τώρα που πήγα, υπήρχαν μέρες που η μέγιστη θερμοκρασία ήταν 11 βαθμοί. Τις ζεστές μέρες ήταν... 20.

Η οργάνωση πάντως είναι πολύ σημαντική, σε βοηθάει να έχεις την ησυχία σου και να μπορείς χωρίς προβλήματα na κάνεις τη δουλειά σου και να χαρείς τη ζωή σου.

June 24, 2010 5:42 PM  
Blogger gerasimos said...

'Η οργάνωση πάντως είναι πολύ σημαντική, σε βοηθάει να έχεις την ησυχία σου και να μπορείς χωρίς προβλήματα na κάνεις τη δουλειά σου και να χαρείς τη ζωή σου.': σαν να λέμε το ακριβώς αντίθετο από την Ελλάδα!

June 24, 2010 8:01 PM  
Blogger ManBlogg said...

Μα η λογική των προστίμων είναι να αποθαρρύνει μελλοντικές παρανομίες και να δημιουργήσει ροή εσόδων για το κράτος από αυτούς που παρανομούν. Το πρόβλημα που σου παρουσίασε ο κύριος στην τροχαία Καισαριανής έχει λυθεί σε όλα τα σοβαρά κράτη του κόσμου με 2 τρόπους.
1. Κάνεις εξορμήσεις τυχαίες, φεσώνεις όσους μπορείς (καμία αστυνομία στον κόσμο δεν μπορεί να δίνει κλήσεις στους πανταχού παρόντες παρανομούντες) να πιάσεις και αυτό στατιστικά μειώνει τις πιθανότητες να παρανομήσει κάποιος στο μέλλον με το που θα γίνει αντιληπτό από τον κόσμο. Αν μη τι άλλο φέρνεις λεφτά στα ταμεία. (Συνήθης πρακτική στην Αμερική)
2. Αν θες να φεσώνεις όλους βάζεις κάμερες κατά προτίμηση κινητές και αφήνεις τις κάμερες να κάνουν τη δουλειά. (Συνήθης τακτική στην κεντρική/βόρεια Ευρώπη)

Στην Ελλάδα απλά ότι εγκεφαλική ουσία έχει απομείνει χρησιμοποιείται για την εφεύρεση δικαιολογιών

June 25, 2010 5:41 PM  
Blogger Odysseas said...

Γεράσιμε, ακριβώς έτσι είναι...

Manblogg,
ποιος σου είπε ότι υπάρχει λογική εδώ? Είμαστε το βασίλειο του παραλόγου...

June 26, 2010 9:19 AM  

Post a Comment

<< Home