Thursday, December 10, 2009

Άσυλο (ανιάτων)


Αντικρύσαμε αυτή την εικόνα. Ο πρύτανης ενός από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της χώρας βρέθηκε στο νοσοκομείο. Και εμείς ακόμα αναρωτιόμαστε αν καταλύθηκε το άσυλο και εάν έπρεπε να μπει η αστυνομία μέσα στο χώρο της πρυτανείας για να αναζητήσει τους δράστες.

Νομίζω η εικόνα τα λέει όλα, εγώ πλέον δεν έχω λόγια...

10 Comments:

Blogger Locus Publicus said...

Βεβαίως και η εικόνα τα λέει όλα Οδυσσέα, αλλα το Ασυλο της αλητείας ειναι βαθιά "δημοκρατική κατάκτηση", και φιλοσοφικό κόλλημα που δύσκολα θα ξεπεραστεί. Το απόστημα ομως θα σπάσει εντυπωσιακά και με τρομερό πόνο. Την δημόσια παιδεία στην Ελλάδα την κατέστρεψαν οι αριστεροί με τις καταλήψεις και τον συνδικαλισμό των 10χρονων. Παίζονται τώρα οι τελευταίες θεατρικές πράξεις του παραλόγου.

December 10, 2009 3:42 PM  
Blogger gerasimos said...

Αυτόν ακριβώς τον τίτλο ήθελα να βάλω κι εγώ σε σχετικό ποστ και αυτήν ακριβώς τη φωτογραφία έψαξα αλλά δε βρήκα. Διαφωνώ με τον από πάνω, τον φίλτατο Locus Publicus. Οι τελευταίες πράξεις του νεοελληνικού παραλόγου ακόμα δεν έχουν (δυστυχώς) παιχτεί. Ζούμε στη χώρα-κοιτίδα του παραλόγου, έχουμε ΠΟΛΛΑ να δούμε ακόμη...

December 10, 2009 8:22 PM  
Blogger Meropi said...

Όπως αναφέρω και στη δική μου ανάρτηση που έχει όμοιο θέμα, νομίζω ότι οι Πρυτανικές Αρχές φοβούνται να καλέσουν την Αστυνομια για να μην επισύρουν τη μήνιν των ομαδούλων που προκαλούν τις φασαρίες και τους ξυλοδαρμούς. Είναι καιρός λοιπόν να τους βγάλουμε από τη δύσκολη θέση. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποιος εχέφρων που να υποστηρίζει σήμερα ότι ο Πανεπιστημιακό Άσυλο προστατεύει την ελευθερία στην έρευνα, στη διδασκαλία και στη διακίνηση των ιδεών!!!!

December 10, 2009 8:35 PM  
Blogger Odysseas said...

Locus,
μακάρι να έχεις δίκιο, αλλά φοβάμαι πως θα συμφωνήσω περισσότερο με τον Γεράσιμο. Φοβάμαι πως θα αργήσουν να αλλάξουν τα πράγματα, όπως αργούν όλα σε αυτή τη χώρα. Έχεις όμως δίκιο, όταν σπάσει το απόστημα, θα πονέσει πολύ. Και θα μας πονέσει όλους, γιατί η αντίδραση θα είναι μεγάλη και θα ακολουθήσουν σίγουρα οι γνωστές μας πια καταστροφές...

Γεράσιμε,
την έψαξα κι εγώ τη φωτογραφία, όχι μόνο για εδώ, αλλά και για να τη φυλάξω. Δείχνει την κατάντια μας. Φοβάμαι κι εγώ, πως έχουμε πολλά ακόμη να δούμε...

Μερόπη,
συμφωνώ απολύτως μαζί σου, όχι μόνο οι πρυτανικές αρχές αλλά και οι απλοί καθηγητές φοβούνται. Και δεν έχουν και πολύ άδικο. Οι ομάδες αυτές έχουν πλέον αποκτήσει ανεξέλεγκτη δύναμη και, ουσιαστικά, ασυλία.

Η μόνη μου ελπίδα είναι, ο κ. Χρυσοχοΐδης, που φαίνεται να έχει διάθεση να αλλάξει τα πράγματα, να αρχίσε να τηρεί τον σχετικό νόμο.

December 10, 2009 10:58 PM  
Blogger Natassa said...

ένας από τους πολλούς λόγους που δεν θέλω το παιδί μου να σπουδάσει στην Ελλάδα...

December 11, 2009 4:59 PM  
Blogger Odysseas said...

Νατάσα,
έχοντας βιώσει και ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια (σε Ευρώπη και Αμερική), μπορώ να σου πω ότι τα ελληνικά είναι θέμα τύχης... Μπορεί να πέσεις σε σχολή με καλούς καθηγητές, μπορεί να βρεις ανρθώπους που θα σε βοηθήσουν, μπορεί να καταφέρεις να κάνεις θαύματα. Αλλά μπορεί να βρεθείς και στο άλλο άκρο, να πέσεις σε ανθρώπους άσχετους ή αδιάφορους. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν υπάρχουν ή μάλλον δεν τηρούνται κανόνες και δε γίνεται καμία ουσιαστική αξιολόγηση. Στο εξωτερικό, μπορεί το μέσο επίπεδο να είναι ακόμα και χαμηλότερο από εδώ, αλλά έχεις ένα πρόγραμμα που τηρείται και ξέρεις πως τελειώνοντας το πανεπιστήμιο θα έχεις πάρει κάποιες γνώσεις. Εδώ μπορεί να μάθεις από πάρα πολλά έως τίποτα.

Προσωπικά, τα 2.5 τελευταία χρόνια που βρίσκομαι στο χώρο του πανεπιστημίου και συνεργάζομαι με φοιτητές σε διπλωματικές εργασίες, βλέπω ότι τα παιδιά εκτιμούν το να είσαι δίπλα τους, να τους δίνεις σημασία και να τους βοηθάς να αναπτύξουν τις ικανότητές τους. Τα περισσότερα μάλιστα είναι απογοητευμένα από την έλλειψη προσοχής που έχουν συναντήσει από την πρώτη κιόλας μέρα στο πανεπιστήμιο.

December 11, 2009 5:49 PM  
Blogger Natassa said...

έχεις απόλυτο δίκιο, αλλά οι πιθανότητες να "βρεθείς" σε μια υγιή κατάσταση είναι ελάχιστες από το να βρεθείς σε ένα νοσηρό περιβάλλον, με αδιαφορία, όπου ο κάθε ανισσοροπος θα μπαινει μέσα και θα κάνει το πανεπιστημιο σου λαμπογιαλο, μια ομάδα άλλων ανισσοροπων θα αποφασίζει με εντελώς δημοκρατικές διαδικασίες να κάνει κατάληψη για 1 χρόνο ενώ εσύ θα διαφωνείς, αλλά εντελώς δημοκρατικά δεν θα μπορείς όχι να εκφρασεις την γνώμη σου αλλά ούτε στοιχειωδώς να ψηφίσεις αν θες κατάληψη ή όχι, για να μην μιλίσω για τραμπουκισμούς .... θα θελα να το πιστεψω το ελληνικό πανεπιστήμιο (όλη την γ;θμια) αλλά αδυνατώ.

December 11, 2009 10:23 PM  
Blogger Locus Publicus said...

Το "λύσαμε" το θέμα φίλε Οδυσσέα. Καλή μας τύχη και χρονιά:)

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=8888815

December 13, 2009 2:41 AM  
Blogger gerasimos said...

Αν σας προβληματίζει η για μια ακόμη φορά άτολμη στάση των πρυτάνεων, ιδού πώς έχουν τα πράγματα: Την περασμένη Δευτέρα, ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Αν.Μάνθος μπήκε στο κτίριο της Πρυτανείας του ιδρύματος για να κατευθυνθεί προς το γραφείο του. Δύο ημέρες νωρίτερα, το περασμένο Σαββατοκύριακο, αστυνομικοί είχαν μπει αυτεπάγγελτα στον προαύλιο χώρο του ιδρύματος, έπειτα από εισαγγελική εντολή, γιατί διαπίστωσαν ότι διαπράττονται κακουργήματα στη διάρκεια κινητοποιήσεων φοιτητών και ομάδων αντιεξουσιαστών για την επέτειο του θανάτου του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Ο κ. Μάνθος δεν έφτασε τελικά στο γραφείο του. Ομάδα 300 ατόμων, στην οποία συμμετείχαν και φοιτητές του - και σίγουρα όχι μόνον άτομα άσχετα με το πανεπιστήμιο- του έκλεισε τον δρόμο και απαίτησε τη διατύπωση δημόσιας δήλωσης από την πλευρά τού πρύτανη με την οποία θα καταδικάζει την είσοδο της αστυνομίας στον χώρο του πανεπιστημίου. Ο πρύτανης φυσικά αρνήθηκε. Οι νεαροί τον χτύπησαν και τελικά τον εγκατέλειψαν όταν κατέρρευσε. Ο κ. Μάνθος- ο οποίος πέρυσι είχε πέσει ξανά θύμα ξυλοδαρμού από φοιτητές που είχαν καταλάβει την αίθουσα της Συγκλήτου- μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι υπέστη ελαφρύ καρδιακό επεισόδιο.

December 13, 2009 11:03 AM  
Blogger Odysseas said...

Αυτό το περιστατικό δεν το γνώριζα... Θυμάμαι όμως πως πέρυσι ο κ. Μάνθος είχε πέσει πάλι θύμα του ασύλου.

Πραγματικά δεν ξέρω αν υπάρχει ελπίδα. Το πρόβλημα δε μπορεί πλέον να λυθεί μέσα από τα πανεπιστήμια. Οι καθηγητές δεν είναι ούτε αστυνομικοί ούτε δουλειά τους είναι να περιφρουρούν το άσυλο από εγκληματίες. Δουλειά τους είναι να διδάσκουν και να κάνουν έρευνα, και καλό είναι να τους δίνεται η δυνατότητα να το κάνουν αυτό χωρίς προβλήματα.

Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να αποφασίσει η πολιτεία να πάρει την κατάσταση στα χέρια της. Να ψάξει ποιοι χτύπησαν πρυτάνεις και να τους τιμωρήσει παραδειγματικά. Και φυσικά να αλλάξει/καταργηθεί αυτός ο νόμος που δεν έχει τηρηθεί ποτέ. Η κυρία Διαμαντοπούλου βέβαια δήλωσε πως δεν τίθεται τέτοιο θέμα και πως ο νόμος είναι μια χαρά...

ΥΓ: Είχε ένα πολύ ωραίο άρθρο ο Χ. Τσούκας στην χθεσινή Καθημερινή.

December 13, 2009 3:51 PM  

Post a Comment

<< Home