Wednesday, November 04, 2009

Προϋπολογισμός της Βουλής

Κατατέθηκε σήμερα ο προϋπολογισμός της Βουλής για το 2010. Γράφουνε οι εφημερίδες και λένε τα κανάλια πως είναι πρώτη φορά που μειώνεται ο προϋπολογισμός αυτός, και μάλιστα κατά 3.9 εκατομμύρια ευρώ. Οι 657.000 βέβαια προέρχονται από τη μείωση του αριθμού των ευρωβουλευτών, άρα θα γινότανε ούτως ή άλλως. Από την άλλη, αυξάνονται τα έξοδα κατά 425.000 ευρώ, λόγω "μισθολογικής ωρίμανσης" των υπαλλήλων...

Επίσης, θα μειωθούν τα έξοδα προμήθειας έργων τέχνης και κειμηλίων κατά 215.000 ευρώ... Δε μας λέει το ρεπορτάζ πόσα θα ξοδευτούν. Άκουσα επίσης πως για υπερωρίες των υπαλλήλων θα ξοδευτούν γύρω στα 5 εκατομμύρια (δυστυχώς δε συγκράτησα το ακριβές νούμερο).

Εγώ πάντως, μισθολογικά δεν έχω ωριμάσει καθόλου τα τελευταία χρόνια, εκτός από τις περιόδους που κάνω δεύτερη δουλειά, ενώ και τις υπερωρίες δεν τις πληρώνομαι, αφού πληρώνομαι με δελτίο παροχής υπηρεσιών (που ως γνωστόν θα σταματήσει να γίνεται, αλλά γίνεται μέχρι να σταματήσει).

Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι πως ο προϋπολογισμός ανέρχεται τελικά στα 218 εκατομμύρια ευρώ! Δηλαδή η μείωση που έγινε είναι 1.75%!!!

Με άλλα λόγια: ζούμε σε μια χώρα που το έλλειμα είναι φέτος γύρω στο 12%. Θέλουμε υποτίθεται να το μειώσουμε κατά 3% του χρόνου, ώστε να πέσει σε μονοψήφιο νούμερο. Και αυτοί που υποτίθεται πως θα το μειώσουν, δε μπορούν να μειώσουν τα έξοδα του δικού τους "μαγαζιού" παρά μόνο κατά 1.75%.

Η ΕΕ ετοιμάζεται να μας στέλνει τη Eurostat 2 φορές το χρόνο για έλεγχο, αλλά εμείς πρέπει ακόμα να αγοράζουμε έργα τέχνης για τη Βουλή και συνεχίζουμε να "ωριμάζουμε μισθολογικά".

3 Comments:

Blogger Γιάννης Καραμήτρος said...

Από τη μία θέλω να γράψω ότι τα έξοδα της Βουλής είναι λίγα συγκριτικά με το σύνολο του Προϋπολογισμού αλλά από την άλλη αν δεν δώσουν οι Βουλευτές το παράδειγμα τότε ποιος θα το κάνει;

November 06, 2009 2:15 PM  
Blogger Odysseas said...

Συμφωνώ πως είναι πολύ λίγα συγκριτικά με τον συνολικό προϋπολογισμό. Αλλά δε θα έπρεπε να δίνει το καλό παράδειγμα? Αν σκεφτείς μάλιστα πως η μεγαλύτερη μείωση θα γινότανε ούτως ή άλλως, κόψανε πολύ λίγο τα έξοδα.

November 06, 2009 7:45 PM  
Blogger Γιάννης Καραμήτρος said...

Από τη μία θέλω να σου πω ότι λέω: I give up για την κατάσταση στην Ελλάδα, ένα χαζό παράδειγμα: Σήμερα ο "Μακεδονομάχος" Σαμαράς στην προεκλογκή του ομιλία έβγαινε από επάνω για το Μακεδονικό αλλά η ελπίδα πρέπει να πεθαίνει τελευταία.

November 07, 2009 6:01 PM  

Post a Comment

<< Home