Tuesday, July 06, 2010

Αποζημιώσεις

Κυκλοφορεί τις τελευταίες μέρες η είδηση (μέχρι και στο BBC έχει φτάσει) πως ο υπουργός Τουρισμού θέλει να αποζημιώσει τους τουρίστες που για οποιοδήποτε λόγο έχουν πρόβλημα στις μετακινήσεις τους στην Ελλάδα. Σήμερα το πρωί άκουσα στο ραδιόφωνο πως η αποζημίωση θα είναι 70 ευρώ για τους ξένους τουρίστες.

Δεν ξέρω πόσο σοβαρά τα λέει αυτά ο υπουργός μας. Όμως έχουν ακουστεί ήδη αρκετά, και μάλλον οι άνθρωποι τα εννοούν. Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι θα τα πραγματοποιήσουνε κιόλας, αν και φοβάμαι πως μπορεί και να το κάνουνε μέχρι κάποιο βαθμό...

Τι με ενοχλεί? Δύο πράγματα:
1. Παραδεχόμαστε διεθνώς πως οι τουρίστες που θα έρθουν στη χώρα μας ίσως αντιμετωπίσουν προβλήματα λόγω ανικανότητας του ελληνικού κράτους να επιβάλει το νόμο και την κοινή λογική. Ο κύριος υπουργός είπε πως αυτή η αποζημίωση θα δίνεται και στην περίπτωση προβλημάτων όπως αυτά με το ηφαίστειο της Ισλανδίας πριν λίγους μήνες, αλλά μάλλον πιθανότερα είναι τα προβλήματα λόγω ΠΑΜΕ και λοιπών "δημοκρατικών" δυνάμεων...
2. Στη μάλλον απίθανη περίπτωση που πραγματοποιηθούν οι υποσχέσεις του κύριου υπουργού μας, θα γίνει το εξής: θα χρησιμοποιηθούν λεφτά από τον ήδη προβληματικό προϋπολογισμό μας (από αυτά που υπάρχουν, αλλά ακόμα δεν τα έχουμε βρει), για να αποζημιωθούν κάποιοι για την ανικανότητα του κράτους. Μήπως θα ήταν απείρως καλύτερο να έχει τηρηθεί ο νόμος? Ακόμα κι αν αυτό κόστιζε πολύ πιο ακριβά (πχ σε μισθούς αστυνομικών), θα δίναμε μία πολύ πιο σοβαρή εικόνα προς τα έξω.


8 Comments:

Blogger Γιάννης Καραμήτρος said...

Από τα κείμενα σου πιστεύω ότι ώρες-ώρες ζεις ακόμα στη Δύση :)

Το γνωρίζεις πολύ καλά ότι πολλές αποφάσεις των Ελληνικών κυβερνήσεων είναι για τα μάτια του κόσμου και μάλλον είναι θέμα χρόνου να μας μάθουν και οι ξένοι.

Υ.Γ. Δεν κρατιέμαι να γράψω: θα λυθούν τα οικονομικά μας προβλήματα με την αυριανή απεργία;

July 07, 2010 12:47 PM  
Anonymous Anonymous said...

Για όσους ιθαγενείς έχουν πρόβλημα μετακίνσης για τον ιδιο λόγο θα γίνει κάτι;

July 07, 2010 4:22 PM  
Blogger Γιάννης Καραμήτρος said...

@apogonos
Ας μην ήταν ιθαγενείς :P

July 07, 2010 4:29 PM  
Blogger athinovio said...

Είναι καλή αυτή η κίνηση, από όλες τις απόψεις.
Δεν είναι κακό μα παραδεχτείς τις αδυναμίες ενός συστήματος, αρκεί να είναι ρεαλιστικός ο τρόπος που το κάνεις, δλδ να αντιπροτείνεις κάτι.
Δείχνει ότι αναγνωρίζεται η πραγματικότητα και ότι υπάρχει ενδιαφέρον, από την άλλη δε ας μην ξεχνάμε ότι πολλοί το άκουσαν αλλά λίγοι θα το αξιοποίησουν και θα το εκμεταλλευτούν. Δε νομίζω δλδ να είναι και τόση η επιβάρυνση του κράτους...

Και δύο μόνο αν αποζημιωθούν πάντως, θα είναι καλό, ίσως βοηθήσει μάλιστα να ξεριζωθούν μερικά ζιζάνια του τουρισμού που βλάπτουν αφάνταστα με την ασυνέπειά τους, αν υποθέσουμε ότι οι ξένοι θα αρχίσουν να μαρτυρούν το τι περνάνε από μερικούς καραγκιόζηδες που τσεπώνουν τα λεφτάκια τους...

July 09, 2010 5:39 PM  
Blogger Γιάννης Καραμήτρος said...

@athinovio
Δεν συμμερίζομαι την αισιοδοξία σου μιας και, δυστυχώς, πολλες ομάδες ανθρώπων δεν νοιάζονται καθόλου για τους άλλους ανθρώπους. Για να σου δώσω ένα παράδειγμα: πιστεύεις ότι υπάρχει περίπτωση να αλλάξει πολιτική το ΠΑΜΕ; Ενα άλλο παράδειγμα είναι οι αγροτοπατέρες...

Φυσικά μακάρι να κάνω λάθος.

July 09, 2010 5:55 PM  
Blogger Odysseas said...

athinovio,
το πρόβλημά μου δεν είναι τόσο το οικονομικό (είναι όμως και αυτό: από πολλές μικρές σπατάλες φτάσαμε εδώ που είμαστε). Είναι κυρίως θέμα κοροϊδίας: "δε μπορούμε να εφαρμόσουμε το νόμο, οπότε πληρώστε εσείς φορολογούμενα κορόιδα".

απόγονε,
όπως πολύ σωστά σου είπε ο Γιάννης, οι ιθαγενείς ας πρόσεχαν. Άλλωστε, αν δεν το έχουν καταλάβει, αυτοί θα πληρώσουν την αποζημίωση, οπότε άστους έτσι.

Γιάννη,
την προχτεσινή απεργία την είδα στις ειδήσεις από το ξενοδοχείο μου στις Βρυξέλλες :-)
Σε αντίθεση με εσάς, που αν δεν πιάνετε π.χ. BBC δε μπορούσατε καν να μάθετε αν ψηφίστηκε το ασφαλιστικό...

Το καλό με την επίσκεψη στις Βρυξέλλες είναι πως άλλαξα την ημερομηνία αναχώρησής μου για διακοπές που αρχικά ήταν η Πέμπτη.
Φεύγω λοιπόν σε λίγες ώρες και ελπίζω για 1 βδομαδούλα η μόνη οθόνη που θα δω να είναι της TV για τον τελικό της Κυριακής!

July 10, 2010 10:33 AM  
Blogger Γιάννης Καραμήτρος said...

@Odysseas
Δεν σε ζηλεύω μιας και είμαι σε διακοπές σε ένα κυριλέ ξενοδοχείο οπότε βλέπω και ξένα κανάλια...

Πολλά φιλιά στο "χωριό" μου :)

July 11, 2010 1:31 PM  
Blogger Γιάννης Καραμήτρος said...

Σε θυμήθηκα γιατί πλέον δεν είμαι σε κυριλέ ξενοδοχείο αλλά στην Αθήνα και η τηλεόραση μου δεν έχει ξένα κανάλια.

Δεν πειράζει θα λιώσω στην Πάνια και στον Τριανταφυλλόπουλο :P

July 13, 2010 7:59 PM  

Post a Comment

<< Home