Tuesday, June 29, 2010

Ιστορίες από τη Μπανανία

Μετά από έναν δύσκολο χειμώνα, αποφάσισα να ξεκινήσω τις καλοκαιρινές διακοπές με μία επίσκεψη στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου. Κανονίσαμε ημερομηνίες, βγάλαμε εισιτήρια online, και έπρεπε να πάω να τα παραλάβω. Τελευταία στιγμή χρειάστηκε να γίνει και αλλαγή ημερομηνίας, οπότε για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο, αποφάσισα να πάω σήμερα στα γραφεία της Hellenic Seaways στο Σύνταγμα για την αλλαγή και την παραλαβή των εισιτηρίων.

Έφτασα κατά τις 12 και βρήκα το γωνιακό γραφείο κλειδωμένο, αλλά με κόσμο μέσα. Όταν με είδανε, ξεκλείδωσαν την πόρτα και μία αγχωμένη υπάλληλος με ρώτησε βιαστικά αν έχω κράτηση. Της είπα ναι, μου είπε να μπω γρήγορα μέσα και ξανακλείδωσε την πόρτα. Οι 2 κοπέλες που εξυπηρετούσαν τον κόσμο δούλευαν επίσης αγχωμένα και ήταν και λίγο απότομες. Την ώρα που με εξυπηρετούσαν, και πριν προλάβει να γίνει η αλλαγή στα εισιτήρια, η κοπέλα που ήταν στην πόρτα άρχισε να φωνάζει "όλοι έξω αμέσως!"

Βγήκαμε όλοι, και όπως βγαίναμε είδαμε την πορεία του ΠΑΜΕ να κατηφορίζει τη Λεωφόρο Αμαλίας με κατεύθυνση από το Σύνταγμα προς τη Συγγρού. Οι 3 κοπέλες τρομοκρατημένες κλείδωσαν το γραφείο και έτρεξαν ένα τετράγωνο μακριά, ενώ μας φώναζαν να απομακρυνθούμε. Τις ακολούθησα για να μάθω τι συμβαίνει και να δω τι θα γίνει με τα εισιτήριά μου. Μου είπανε πως το γραφείο έχει δεχθεί επίθεση 4 φορές, ενώ την τελευταία φορά το Μάιο (τη μέρα που χάθηκαν 3 άνθρωποι στη Marfin), ενώ ήταν μέσα και δούλευαν δέχτηκαν επίθεση και τις έσωσαν τα αλεξίσφαιρα τζάμια. Μου ξεκαθάρισαν πως το γραφείο δεν πρόκειται να ανοίξει αν δεν ησυχάσουν εντελώς τα πράγματα και υποσχέθηκαν να έχουν έτοιμα τα εισιτήριά μου αύριο το πρωί.

Περπατώντας στη συνέχεια από το Σύνταγμα μέχρι την Ομόνοια και τα Εξάρχεια, αντίκρισα μία νεκρή πόλη. Όλα τα καταστήματα κλειστά, και ελάχιστοι τουρίστες και περαστικοί στους δρόμους. Θυμήθηκα μία επίσκεψη στη Ρώμη, τέτοια εποχή πριν λίγα χρόνια: οι δρόμοι ήταν ασφυκτικά γεμάτοι με τουρίστες.

Μπορώ να καταλάβω τη δυσαρέσκεια του κόσμου με τα μέτρα της κυβέρνησης και του ΔΝΤ, αλλά δεν καταλαβαίνω τι κερδίζουμε με αυτές τις διαμαρτυρίες. Η συμμετοχή του κόσμου είναι πολύ μικρή, η οικονομική ζωή στο κέντρο της πόλης σταματάει να λειτουργεί με ανησυχητική συχνότητα, και έχουμε καταφέρει να δώσουμε τις χειρότερες εντυπώσεις σε πολλούς τουρίστες που θέλησαν να επισκεφθούν τα νησιά μας. Δηλαδή μία κακή κατάσταση προσπαθούμε να την κάνουμε χειρότερη.

Και το χειρότερο: κηρύσσεται παράνομη μία απεργία στο λιμάνι του Πειραιά, αλλά οι αρμόδιες αρχές αδυνατούν να εφαρμόσουν τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Εκτός από την ταλαιπωρία και τα κέρδη που χάνονται, τόσο από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, όσο και από τους επιχειρηματίες στα νησιά, δίνουμε την εικόνα μιας χώρας όπου οι νόμοι υπάρχουν για να καταπατούνται. Μπανανία σε όλο της το μεγαλείο...

12 Comments:

Anonymous giorgos said...

Αρχι-μπανανία θα έλεγα. Και να φανταστείς ότι οι διαμαρτυρίες γίνονται μέχρι στιγμής για μέτρα που πλήττουν την ελάχιστα παραγωγική τάξη της χώρας, τους δημοσίους υπαλλήλους!

June 30, 2010 11:01 AM  
Anonymous Kostis said...

Μπανανία δε λες τίποτα. Αμάν με αυτό το κράτος. Μπράβο στη Hellenic Seaways για την υπεύθυνη στάση πάντως, γιατί θα μπορούσε να ασχοληθεί με τα εισιτήρια και να έχουμε συμβάντα μαρφίν, να χτυπήσω και ξύλο...

June 30, 2010 11:49 AM  
Anonymous giannis said...

kalispera. an mou epitrepis tha ithela na se rotiso kati.apo oso thimame apo afta pou exo diavasi sto blog sou exi episkefti arketes fores diafores xores tou eksoterikou ite gia spoudes ite gia allous logous. simfono me tin aganaktisi sou os pros tin iktri katastasi tin opia emfanizi i xora pros tous touristes alla ke pros tous idious tou polites pou tin katikoun ke ofilo na omologiso oti ke ego ime eknevrismenos me ola afta ke kourasmenos giati den pistevo oti tha veltiothi i oli katastasi. i erotisi mou lipon ine i ekis. giati den fevgi na pas na zisis alou? ego to skeftome poli edona gia ton eafto mou an ke den exo pai pote se xora tou eksoterikou ke tha ithela na dokimaso eki tin tixi mou, opote tha me katatopize poli i diki sou apopsi.efxaristo gia to xrono sou.

June 30, 2010 3:04 PM  
Blogger Odysseas said...

giorgo,
εγώ αυτό που βλέπω κυρίως είναι ότι οι διαμαρτυρίες γίνονται κυρίως με συμμετοχή της αριστεράς (εξωκοινοβουλευτικής και μη). Πολύ λίγες φορές είδαμε μεγάλη συμμετοχή απλού κόσμου (όπως την τραγική μέρα της 5ης Μαΐου). Εκτός αυτού, εγώ δεν έχω δει καμία ουσιαστική και πρακτική εναλλακτική πρόταση απ'όλους αυτούς (εκτός της επαναστατικής πρότασης του κου. Τσίπρα πριν 1.5 χρόνο, να προσλάβουμε ακόμα 100,000 δημοσίους υπαλλήλους...).

Κωστή,
μπράβο στη Hellenic Seaway, αλλά το θέμα είναι οι ζημιές που προκαλούνται στην οικονομία. Το κόστος του να μην έχουμε αστικές συγκοινωνίες σχεδόν μια φορά τη βδομάδα είναι τεράστιο. Το κόστος του να διώχνουμε τους τουρίστες είναι ακόμα μεγαλύτερο και θα το καταλάβουμε ακόμα καλύτερα του χρόνου, που θα μειωθούν κι άλλο οι αφίξεις τουριστών, αφού δε νομίζω να μείνουν πολλοί ευχαριστημένοι από τις υπηρεσίες που τους προσφέρουμε.

Γιάννη,
δύσκολα μου βάζεις! Ο μοναδικός λόγος που οι περισσότεροι επιστρέφουν στην Ελλάδα (ή σε άλλες χώρες με ίδια προβλήματα, όπως Τουρκία, Πορτογαλία, κλπ), είναι για να είναι κοντά στην οικογένειά τους. Γνωρίζω αρκετούς που έχουν επιστρέψει. Κάποιοι παρέμειναν εδώ, κάποιοι άλλοι μετά από λίγα χρόνια ξαναέφυγαν. Και εγώ κατά καιρούς σκέφτομαι να ξαναφύγω, αν και φαίνεται πως πλέον έχουν αρχίσει να μπαίνουν τα πράγματα σε μια σειρά.
Θα σου έλεγα να το δοκιμάσεις, ειδικά αν είσαι νέος (όσο νεότερος, τόσο ευκολότερο). Δε θα βρεις τον παράδεισο πουθενά, αλλά μπορείς να δεις πως ζουν οι άνθρωποι σε πιο πολιτισμένες χώρες (όχι, εμείς δεν είμαστε πολιτισμένοι). Ίσως αφιερώσω κάποιο ποστ στο θέμα σύντομα, είναι κάτι που με απασχολεί κι εμένα πολύ.

July 01, 2010 9:14 AM  
Blogger Γιάννης Καραμήτρος said...

Η διαχρονική μου, πλέον, απορία είναι η εξής: διαδηλώσεις στην Αθήνα γίνονται σχεδόν σε καθημερινή βάση, δεν αναφέρομαι τους τραμπούκους που τα σπάνε αλλά στους απλούς διαδηλωτές, και δεν έχω δει ποτέ να ικανοποιούνται τα αιτήματα τους, είτε αυτά είναι δίκαια είτε άδικα, για ποιο λόγο συνεχίζουν;

Δεν αναφέρωμαι στους Χ που κερδίζουν φήμη και ψήφους αλλά στους απλούς ανθρώπους;

Η πλέον κραυγαλέα περίπτωση είναι οι διαδηλώσεις μπροστά στην πρεσβεία των ΗΠΑ, υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι κάποιος σε αυτή τη χώρα θα αγχωθεί επειδεί καίγεται η Αθήνα;

July 01, 2010 3:52 PM  
Blogger Γιάννης Καραμήτρος said...

Δεν θα απαντήσω στην θέση του Odysseas αλλά ο βασικός λόγος που γύρισα στην Ελλάδα και συνεχίζω να μένω είναι ο καιρός.

July 01, 2010 3:53 PM  
Anonymous Anonymous said...

Μια οδύσσεια για να πας ένα τριήμερο :)

Και εγώ δεν ξέρω γιατί γύρισα Ελλάδα. Υποθέτω γιατί πίστευα ότι θα είναι πάντα τόσο ωραία όσο τότε που ήμουν φοιτητρια, ενώ στις Βρυξέλλες ήταν πολύ βαρετά...

July 02, 2010 5:12 AM  
Blogger Γιάννης Καραμήτρος said...

@zoi20
Ηταν ένας από τους 2 λόγους που έφυγα και εγώ από τις Βρυξέλλες, ο άλλος ήταν ο καιρός...

July 02, 2010 12:04 PM  
Blogger Odysseas said...

Γιάννη+Ζωή,
πηγαίνω Βρυξέλλες next week, να σας φέρω τίποτε σοκολατάκια μήπως?
Και μετά δε θα πάω τριήμερο διακοπέσ, αλλά ολόκληρη βδομάδα! :-)

July 02, 2010 12:53 PM  
Blogger Γιάννης Καραμήτρος said...

Πραλίνες όχι σοκολατάκια :P
Αν σου αρέσει το junk food φάε μία Mitralliette σε κάποια fritterie με σάλτσα andalouse, μιαμ :)

July 02, 2010 3:49 PM  
Anonymous Anonymous said...

Μπανανία, τρίτος κόσμος, ποιός ξέρει τι άλλο θα προκύψει αύριο. Με τα μυαλά που κουβαλάμε και τη συνεχιζόμενη απαράδεκτη συμπεριφορά μας σαν κράτος, φοβάμαι ότι τα πολύ χειρότερα έρχονται ...

July 03, 2010 12:00 PM  
Blogger Γιάννης Καραμήτρος said...

@apogonos
Δεν είμαι τόσο απαισιόδοξος μιας και ανήκουμε στη Δύση και όπως έδειξε η οικονομική κρίση μας έσωσε...

July 03, 2010 12:03 PM  

Post a Comment

<< Home