Monday, November 15, 2010

Εκλογολογικά

Στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές που μόλις ολοκληρώθηκαν μας δόθηκε η ευκαιρία (τουλάχιστον σε όσους ψηφίζαμε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη) να αποδείξουμε αν τελικά έχουμε τους πολιτικούς που μας αξίζουν και αν αρχίσαμε να ξυπνάμε από το βαθύ ύπνο μας.

Στον πρώτο γύρο ο πρωθυπουργός μας προσπάθησε να μας εκβιάσει: "ψηφίστε τους υποψηφίους μας, αλλιώς θα κάνω εκλογές (και θα χάσουμε και τις λίγες ελπίδες που έχουμε να σωθούμε)". Δηλαδή μας είπε να μην ψηφίσουμε με βάση το ποιοι είναι καλύτεροι υποψήφιοι!!!
Αρκετοί συμπολίτες μας προτίμησαν συνειδητά να μην πάνε να ψηφίσουν, νομίζοντας πως έτσι δίνουν κάποιο μήνυμα.

Στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας έτυχε(?) να υπάρχουν δύο ουσιαστικά ανεξάρτητοι υποψήφιοι, που τελικά πήρανε μία χλιαρή υποστήριξη από το ΠΑΣΟΚ. Και οι δύο τυχαίνει να είναι ιδιαίτερα πετυχημένοι επαγγελματικά, ο καθένας στον τομέα του. Στον πρώτο γύρο και οι δύο πήρανε αρκετά χαμηλά ποσοστά και βγήκαν δεύτεροι.

Δυστυχώς, από κάποιες συζητήσεις που είχα διαπίστωσα ότι πολύς κόσμος ακόμα και στο Δήμο της Αθήνας δεν ήξερε καν ποιος είναι ο Καμίνης!!! Και κάποιοι που είχαν ακούσει ποιος είναι, πιστεύανε ότι θέλει να κάνει όλους τους παράνομους μετανάστες μόνιμους κατοίκους!

Με άλλα λόγια, πολλοί δεν ενδιαφέρθηκαν καν να ενημερωθούν για το ποιοι είναι υποψήφιοι. Άλλοι που γνώριζαν τους υποψηφίους, αποφάσισαν να μην ψηφίσουν τους δύο ανεξάρτητους επειδή τους υποστήριξε το ΠΑΣΟΚ. Πολλοί προτίμησαν να ψηφίσουν επαγγελματίες πολιτικούς (δηλαδή ανθρώπους που δεν έχουν δουλέψει ποτέ στη ζωή τους) παρά ανθρώπους που όχι μόνο έχουν δουλέψει, αλλά είναι και πετυχημένοι! Φυσικά αυτό δεν είναι εγγύηση πως θα πετύχουν και ως δήμαρχοι, αυτό μένει να μας το αποδείξουν.

Τελικά στο δεύτερο γύρο, οριακά, υπερψηφίστηκαν οι δύο ανεξάρτητοι. Κάποιοι, λίγοι, ταρακουνήθηκαν και αποφάσισαν να δοκιμάσουν τα νέα πρόσωπα. Η αλλαγή που έγινε είναι πολύ σημαντική, αλλά έγινε από μια μειοψηφία. Στο Δήμο της Αθήνας, τον κύριο Καμίνη ψήφισαν 77,165 άνθρωποι, σε σύνολο 488,169 εγγεγραμμένων! Δηλαδή μόνο το 15.8%!!! Οι περισσότεροι από εμάς δυστυχώς κοιμούνται ακόμα...

Κι ένα μικρό σχόλιο για την επιλογή του Β. Κικίλια στην περιφέρεια Αττικής: ο κ. Σαμαράς απέδειξε πως δεν είναι ικανός να διαλέξει σωστά στελέχη. Τι είχε να προσφέρει ο Κικίλιας? Την εμπειρία του στο man-to-man και στα καρφώματα? Μέχρι πριν πολύ λίγα χρόνια έπαιζε επαγγελματικά μπάσκετ, και τώρα θέλουμε να διαχειριστεί μία περιφέρεια με τον μισό πληθυσμό της χώρας??? Κι αν πήγε τόσο καλά στις εκλογές, αυτό έγινε γιατί και η επίλογη του ΠΑΣΟΚ ήταν εξίσου κακή: ο κ. Σγουρός είναι επίσης πρώην μπασκετμπολίστας!!

Το μεγάλο καλό από αυτές τις εκλογές είναι πως τα κόμματα μάλλον πήραν το μήνυμα ότι ο κόσμος, σιγά-σιγά, αρχίζει να προτιμάει ανεξάρτητους και σοβαρούς υποψηφίους.

4 Comments:

Blogger ΙωάννηςΚ (πρώην ioannisk) said...

Διαφωνώ με τον επίλογο σου μιας και μάλλον μόνο το ΠΑΣΟΚ επέλεξε ανεξάρτητους υποψήφιους και ευτυχώς κέρδισε :)

Διάφοροι σχολίαζαν αρνητικά το γεγονός ότι ο κύριος Καμίνης δεν περνούσε την ημέρα του στην τηλεόραση με αποτέλεσμα να μην είναι γνωστός στο ευρύ κοινό, παρόλο που στη σημαντική δουλειά του ήταν έξοχος.

Ο τραγικότερος είναι ο Τσίπρας που επέλεξε ένα τηλεμαϊντανό για υποψήφιο και παρόλο που γέμισε την Αττική με αφίσες πάτωσε :)

Για να γίνω συνήγορος του ΓΑΠ: θέλω να πιστεύω ότι άρχισε να μιλάει για εκλογές σε περίπτωση ήττας γιατί φοβήθηκε ότι θα έπιανε ο λαϊκισμός του Σαμαρά. Σε κάθε περίπτωση αν είχαμε βουλευτικές εκλογές τότε ο χαμένος θα ήταν η οικονομία μας.

Η αποχή δεν είναι λύση, στον δεύτερο γύρο για Δήμαρχο ψήφισα άκυρο μιας και οι 2 επιλογές ήταν τραγικές: άνθρωπος του Σαμαρά ενάντια σε πρώην ταξιτζή.

Το αποτέλεσμα των εκλογών είναι πολύ αισιόδοξο μιας και οι 2 μεγαλύτερες πόλεις μας απαλλάχθηκαν από 2 άχρηστους, και ακροδεξιούς, ανθρώπους και έχασε κατά κράτος η τηλεόραση και οι εκλεκτοί της πόσο μάλλον που οι νικητές είναι και αξιόλογοι και αυτοδιοικητικοί.

November 17, 2010 7:11 PM  
Blogger ΙωάννηςΚ (πρώην ioannisk) said...

Για να πω και μία κακία: η εικόνα των εκλογών θα είναι οι περιοδείες του Σαμαρά στην Αττική με τον Κικίλια να τον ακολουθεί σαν σκυλάκι :)

November 17, 2010 7:12 PM  
Blogger Odysseas said...

Γιάννη,
θέλω να πιστεύω ότι και η ΝΔ κατάλαβε από το αποτέλεσμα πως οι ανεξάρτητοι κέρδισαν. Αν και δεν είμαι και απόλυτα σίγουρος πως το κατάλαβαν...

Όσο για το ΠΑΣΟΚ, στήριξε ελάχιστα τους 2 ανεξάρτητους, και ίσως και να ήταν καλύτερα έτσι...

November 17, 2010 9:28 PM  
Blogger ΙωάννηςΚ (πρώην ioannisk) said...

Ισως να είμαι δογματικός με τον Σαμαρά αλλά νομίζω ότι το μόνο πράγμα που καταλαβαίνει είναι ο τραγικός λαϊκισμός τύπου ΚΚΕ μιας και το μόνο "επιχείρημα" που είχε για τις τοπικές εκλογές είναι να κατακρίνει το μνημόνιο.

Δεν ξέρω για ποιο λόγο το ΠΑΣΟΚ δεν υποστήριξε περισσότερο τους 2 υποψήφιους, ίσως να γνώριζε ότι θα κέρδιζαν και δεν θέλησε να εκτεθεί.

November 18, 2010 1:36 PM  

Post a Comment

<< Home