Saturday, October 23, 2010

Προσπαθώντας να πάω στη δουλειά

Τετάρτη πρωί. Ξυπνάω στις 6.30, ετοιμάζομαι, και στις 7.30 παίρνω το αυτοκίνητο για τη δουλειά. Αν και θα μπορούσα να φεύγω πολύ αργότερα, προτιμώ να φύγω στις 7.30 για να αποφεύγω όσο είναι δυνατόν την κίνηση. Έχω την ατυχία να πρέπει να διασχίσω τον δακτύλιο για να φτάσω. Τις μέρες που δεν κυκλοφορώ αναγκάζομαι να κάνω παράκαμψη μέσω της οδού Φιλολάου στο Παγκράτι ή μέσα από το Βύρωνα.

Η Τετάρτη ήταν μία από αυτές τις ημέρες, και διάλεξα την οδό Φιλολάου. Μέχρι εκεί έφτασα πολύ γρήγορα, αλλά εκεί ξαφνικά κολλήσαμε. Μετά από περίπου ένα εικοσάλεπτο που είχαμε προχωρήσει λιγότερο από ένα χιλιόμετρο, βλέπω ένα σκουπιδιάρικο του Δήμου Αθηναίων να κάνει στην άκρη σε μια εσοχή του δρόμου, για να περάσουν τα αυτοκίνητα που είχανε μαζευτεί τόση ώρα από πίσω. Ανοίγω το παράθυρο:
-Συγγνώμη, στις 8 το πρωί μαζεύετε τα σκουπίδια?
-Ρε άντε φύγε από εδώ που θα μας πεις και τι θα κάνουμε.

Λίγο πιο κάτω, και ενώ κινούμαστε λίγο γρηγορότερα, ένα φορτηγό σταματάει για να ξεφορτώσει σε ένα super market. Αυτό γίνεται κάθε πρωί σε πολλά σημεία της οδού Φιλολάου και άλλων δρόμων, προκαλώντας μεγάλο πρόβλημα στην κίνηση. Έχω ήδη νευριάσει αρκετά και αποφασίζω να ξεσπάσω στο... 100!
-Άμεση Δράση, θέση 26 παρακαλώ.
-Καλημέρα, βρίσκομαι εδώ και μισή ώρα στην οδόυ Φιλολάου, πρώτα ήταν ένα σκουπιδιάρικο και τώρα ένα φορτηγό τροφοδοσίας. Μπορείτε να κάνετε κάτι?
-Συγγνώμη κύριε, αλλά τα απορριμματοφόρα μπορούν να κινούνται όλες τις ώρες. Σχετικά με την τροφοδοσία των καταστημάτων απαγορεύεται μέχρι τις 8 το πρωί, αλλά βλέπω πως τώρα είναι 8.05, οπότε δε μπορώ να κάνω τίποτα. Ίσως να μπορούσατε να πάτε από Βασιλέως Κωνσταντίνου.
-Κυρία μου, ήρθα από εδώ επειδή δεν κυκλοφορώ στο δακτύλιο, που δεν τον ελέγχετε αλλά τέλος πάντων. Και αυτή η κατάσταση με τα φορτηγά τροφοδοσίας υπάρχει κάθε μέρα, και πριν τις 8. Καταλαβαίνετε τι πρόβλημα δημιουργείται?
-Ναι κύριε έχετε δίκιο, αλλά δε μπορώ να κάνω τίποτα. Μπορείτε να μας καλέσετε αύριο πριν τις 8.

Φτάνω στη δουλειά με αρκετά νεύρα, και αποφασίζω να ψάξω μόνος μου το θέμα. Ανακαλύπτω λοιπόν πως η τροφοδοσία των καταστημάτων απαγορεύεται μέχρι τις 10.30 μέσα στο δακτύλιο και σε ορισμένους δρόμου όπως η Φιλολάου! Προφανώς η ευγενική υπάλληλος της Άμεσης Δράσης δεν το γνώριζε αυτό! Παίρνω τηλέφωνο την Τροχαία Καισαριανής, και βγαίνει μια βαριεστημένη φωνή:
-Ναι...
-Καλημέρα, θα ήθελα να ρωτήσω αν επιτρέπεται η τροφοδοσία των καταστημάτων στην οδό Φιλολάου αυτή την ώρα.
-Μισό λεπτό να ρωτήσω...
Η ερώτηση διαρκεί 3-4 λεπτά.
-Απαγορεύεται μέχρι τις 10.30 κύριε. (Προφανώς δεν το ήξερε ούτε η Τροχαία!!!)
-Ωραία μπορείτε να στείλετε κάποιον εκεί γιατί είναι γεμάτο φορτηγά?
-Συγγνώμη κύριε, δε γίνεται αυτό, γιατί όλα τα περιπολικά ρυθμίζουν την κίνηση στο δακτύλιο, στην Κατεχάκη, κλπ.
-Και εμείς που προσπαθούμε να αποφύγουμε το δακτύλιο?
-Έχετε δίκιο αλλά δε μπορούμε να κάνουμε κάτι, πάρτε το 100 αν θέλετε... (κι από μέσα του: "άσε μας ρε φίλε πρωί-πρωί να πιούμε τον φραππέ μας σαν άνθρωποι")

Στη συνέχεια πήρα το Δήμο Αθηναίων, διεύθυνση καθαριότητας:
-Καλημέρα, ποιες ώρες γίνεται η αποκομιδή των απορριμμάτων?
-Βραδυνές ώρες.
-Και γιατί είδα απορριμματοφόρο στις 8 το πρωί στην οδό Φιλολάου?
-Αχ σας ζητάμε συγγνώμη, δεν έπρεπε να συμβεί αυτό. Θα το πω στον υπεύθυνο να μην το ξανακάνει.

Πέμπτη πρωί, φεύγω και πάλι από το σπίτι στις 7.30. Ανεβαίνω τη Συγγρού και όπως πλησιάζω το κέντρο ξαφνικά κολλάμε στην κίνηση. Κάνω περίπου μισή ώρα να βγω στη Βασ. Κωνσταντίνου (λιγότερο από 1 χιλιόμετρο απόσταση). Στο ραδιόφωνο ακούω πως βρέθηκε ύποπτο δέμα στην Πανεπιστημίου, οπότε τι πιο λογικό, έχει κλείσει η μισή Αθήνα.

Παρασκευή πρωί. Παίρνω λεωφορείο για να ανέβω τη Συγγρού, με προορισμό το κέντρο. Κάποια στιγμή η κίνηση αυξάνεται πολύ, ενώ και η λεωφορειολωρίδα μπροστά από το μετρό είναι γεμάτη ΙΧ. Αποφασίζω να ξεσπάσω και πάλι στους φίλους μου του 100:
-Γεια σας, βρίσκομαι στην άνοδο της Συγγρού και...
-και είναι όλα κλειστά κύριε, γιατί φεύγει ο πρωθυπουργός της Τουρκίας κος. Ερντογάν.
-Α, νόμιζα πως εσείς είστε αστυνομία, αλλά μάλλον είστε πρακτορείο ειδήσεων. Γεια σας.

Πράγματι, ανεβαίνοντας πιο πάνω διαπίστωσα πως ήταν κλειστή όλη η Βασ. Σοφίας (και μετά πολύ πιθανόν και η Μεσογείων).

Ένα σχόλιο μόνο: έτυχε πρόσφατα να βρεθώ στις Βρυξέλλες σε μέρα που είχε σύνοδο κορυφής. Το ξενοδοχείο μου ήτανε δίπλα στο σημείο που θα γινόταν η συνάντηση όλων των πρωθυπουργών της ΕΕ. Το μόνο που έκλεισε ήταν ένας δρόμος εκεί κοντά, και μετακινήθηκε η στάση του λεωφορείου. Δημιουργήθηκε κι εκεί πρόβλημα, αλλά όχι αυτό το χάος το δικό μας...

Και μια διευκρίνηση: άρχισα να χρησιμοποιώ καθημερινά το αυτοκίνητο, μετά από 2 χρόνια με τα ΜΜΜ. Οι συνθήκες μεταφοράς τις ώρες αιχμής δεν είναι καλές, ενώ η αξιοπιστία τους είναι για κλάματα. Έκανα αρκετές προσπάθειες να επικοινωνήσω μαζί τους, και είχα και κάποια μικρά αποτελέσματα. Αλλά αυτό που μου έχει μείνει είναι η απογοήτευση.

7 Comments:

Blogger alex said...

Φιλε μου , χίλια δίκια έχεις, αλλα αυτα που σε βασανίζουν ειναι τα ίδια πράγματα που βασανίζουν όλους τους Αθηναίους, σχεδόν κάθε μέρα. Ουτε ο Ερντογάν , ουτε ο σκουπιδιάρης ειναι το θέμα. Σχεδον τις 4 απο τις 5 εργασιμες, θα γινει κατι παρόμοιο.
Ο μονος τροπος να τα αποφύγεις ειναι να ανοιξεις κανενα δικο σου μαγαζάκι διπλα στο σπίτι σου, ή να φύγεις, γενικώς.


Αν μου επιτρέπεις μια παρατήρηση (εχω διαβασει τα περισσότερα απο τα ποστ, απο 2/2007+ ), νομιζω οτι εχεις αυτο το μπλογ, μονο για να γκρινιάζεις. Σπανια γράφεις για κατι που σε ευχαρίστησε. Και δεδομενου οτι τα περισοτερα ποστ γραφτηκαν μετα την επιστροφη στην Ελλάδα, εγω προσωπικά αδυνατό να καταλάβω τελικά, ποιος ηταν ο λόγος που αποφάσισες τον οριστικό γυρισμό. Τοσο χάλια ηταν έξω;

October 23, 2010 6:24 PM  
Blogger Meropi said...

Δυστυχώς στην Αθήνα πας πιο γρήγορα στη δουλειά σου με το Ι.Χ. παρά με το λεωφορείο. Το μόνο που μας σώζει είναι το μετρό, για όσους έχουν την τύχη να το έχουν κοντά τους.

October 24, 2010 5:47 PM  
Blogger Γιάννης Καραμήτρος said...

Που να δεις τα χάλια του ΗΣΑΠ, τα έργα αναβάθμισης του έπρεπε να είχαν τελειώσει τον Φεβρουάριο και κανείς δεν γνωρίζει πότε θα τελειώσουν, πριν από λίγες ημέρες έστειλα ένα email και τους ρωτούσα αν γνωρίζουν πότε θα τελειώσουν και ακόμα να μου απαντήσουν...

October 25, 2010 7:17 PM  
Blogger Odysseas said...

Alex,
έχεις δίκιο, σπάνια γράφω κάτι που με ευχαρίστησε. Αυτό που με κρατάει στην Ελλάδα είναι κυρίως κάποιοι άνθρωποι, ενώ τελευταία είναι και ένα πείσμα να καταφέρω να αλλάξω κάποια λίγα πράγματα. Και ως ένα βαθμό το έχω καταφέρει.
Έχεις δίκιο πως κυρίως γράφω αρνητικά πράγματα. Μου συμβαίνουν και πολλά καλά, και γενικά είμαι αισιόδοξος άνθρωπος. Δε γράφω για να γκρινιάξω, αλλά για να βρω τι είναι αυτό που φταίει.

Έξω δεν είναι καθόλου χάλια, αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί να μη μπορούμε να είμαστε κι εμείς εδώ καλά. Εξαρτάται από όλους μας.

Μερόπη,
το μετρό είναι καλό (αν και τις ώρες αιχμής τα δρομολόγια θα μπορούσαν να είναι πιο συχνά), αλλά αν χρειαστεί να το συνδυάσεις με λεωφορείο... την έβαψες! :-)

Γιάννη,
τι σε κάνει να πιστεύεις πως στον ΗΣΑΠ ξέρουν τι είναι email? :)

October 31, 2010 7:50 PM  
Blogger Odysseas said...

Κι ένα συμπλήρωμα, για το πως τελειώνει η ιστορία μου: την εβδομάδα που μας πέρασε είδα, για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, να γράφουνε για δακτύλιο. Στη Βασ. Κωνσταντίνου, λίγο μετά το Καλλιμάρμαρο. Δε νομίζω πως το μέτρο του δακτυλίου είναι σωστό, αλλά εφόσον υπάρχει πρέπει να τηρείται. Αλλιώς μαθαίνουμε να παραβαίνουμε τους νόμους, που είναι ό,τι χειρότερο.
Υποψιάζομαι πως τα τηλέφωνα και οι φωνές μου πιάσανε λίγο τόπο...

October 31, 2010 7:53 PM  
Blogger Γιάννης Καραμήτρος said...

Κάπου αντιφάσκεις :)

Από τη μία λες ότι είσαι απαισιοδοξος αλλά από την άλλη λες "Υποψιάζομαι πως τα τηλέφωνα και οι φωνές μου πιάσανε λίγο τόπο... " :P

Ισως γνωρίζουν τι εστί email μιας και έχουν φόρμα στο site τους: http://www.isap.gr/contact.asp, ακόμα δεν έχω πάρει απάντηση, παράξενο; :P

October 31, 2010 8:04 PM  
Anonymous Anonymous said...

δες το και απο τη μερια του προμηθευτη

February 12, 2014 2:13 PM  

Post a Comment

<< Home