Sunday, April 17, 2011

Άσυλο...

Πριν λίγες μέρες ο 83χρονος James Watson, που έγινε γνωστός για τη συμβολή του στην αποκωδικοποίηση του DNA, και μάλιστα τιμήθηκε με βραβείο Nobel για αυτό, ήταν προσκεκλημένος για μία ομιλία από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας. Ο Watson είχε επίσης εκφράσει και κάποιες απόψεις που θεωρήθηκαν ρατσιστικές, και είχε ζητήσει συγγνώμη για αυτό.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, μια ομάδα που πολύ φοβάμαι πως ήταν φοιτητές, μπήκε στην αίθουσα και κάποιος μάλιστα κινήθηκε επιθετικά εναντίον του. Ευτυχώς την τελευταία στιγμή κάποιοι από το ακροατήριο πρόλαβαν και τον προστάτευσαν. Είναι περιττό να πω ότι αυτό το πράγμα είναι η απόλυτη ξεφτίλα των "πανεπιστημίων" μας.

Υπάρχει ένας γελοίος νόμος για το πανεπιστημιακό άσυλο, που υποτίθεται ότι προστατεύει την ελευθερία του λόγου. Αλλά μόνο αν το επιτρέψουν οι διάφορες ομάδες "φοιτητών" που ανεχόμαστε στα πανεπιστήμιά μας. Η κυρία υπουργός παιδείας (λέμε τώρα) είπε:

«O προπηλακισμός του νομπελίστα Ιατρικής και Φυσιολογίας Τζέιµς Γουότσον, στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Πατρών, πέρα από την αυτονόητη καταδίκη του, πρέπει να αποτελέσει έναυσμα αφύπνισης συνειδήσεων. Απάντηση στον κουκουλοφόρο φασισμό, που απειλεί με ωμή βία την επιστημονική έκφραση και θεμελιώδεις ακαδημαϊκές ελευθερίες, είναι η ενεργοποίηση όλων και η συνειδητή ενεργός δράση για την αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά Πανεπιστήμια. Οι περιστάσεις απαιτούν έμπρακτη και ευρεία συναίνεση για ριζικές και εκ βάθρων αλλαγές»

Τι ακριβώς εννοεί με την ενεργοποίηση και τη συνειδητή ενεργό δράση? Οι ριζικές και εκ βάθρων αλλαγές γιατί δε μπορεί να μας πει ποιες είναι? Φοβάται? Γιατί πριν λίγο καιρό μας έλεγε ότι ο νόμος για το άσυλο είναι μια χαρά.

Προσωπικά πάντως χαίρομαι... Χαίρομαι αφάνταστα που έφυγα από αυτό που ονομάζουμε ελληνικό "πανεπιστήμιο"...


8 Comments:

Blogger ΑΝΤΩΝΗΣ ΛΙΟΛΙΟΣ said...

Αγαπητέ Οδυσσέα

τυχαία έπεσα στο blog σου και επειδή σκέφτομαι να ενεργοποιηθώ επαγγελματικά στην Νορβηγία θα το εκτιμούσα εάν μπορούσαμε να επικοινωνήσουμε εκτός blog (δεν μπόρεσα να βρω το email σου. Το δικό μου aliolios@gmail.com)

April 18, 2011 4:29 PM  
Blogger Meropi said...

Οδυσσέα μου,
μια χαρά είσαι εκεί στη Νορβηγία. Εδώ μιζεριάζουμε ανακυκλώνοντας τα ίδια και τα ίδια και ανεχόμενοι τα ίδια και τα ίδια.

April 18, 2011 5:10 PM  
Blogger Odysseas said...

Αντώνη,
καλώς ήρθες από τα μέρη μου.
Θα σου στείλω email να τα πούμε.

Μερόπη,
είμαι πράγματι πολύ καλά. Αλλά όταν βλέπω τέτοια πράγματα αγανακτώ. Αυτό που με ενοχλεί περισσότερο είναι η ευθυνοφοβία των πολιτικών μας (της κας. Διαμαντοπούλου στη συγκεκριμένη περίπτωση) που φοβούνται να πούνε τα πράγματα με το όνομά τους, γιατί νομίζουν ότι θα χάσουν ψήφους. Πιστεύω πως ο πολιτικός που θα τολμήσει να καταργήσει αυτόν τον ηλίθιο νόμο, θα ξεσηκώσει μεν αντιδράσεις από αυτούς που συνήθως φωνάζουν, αλλά ο κόσμος θα του/της το αναγνωρίσει.

April 18, 2011 11:11 PM  
Blogger ΑΝΤΩΝΗΣ ΛΙΟΛΙΟΣ said...

Γειά σου Μερόπη! Ίσως μέσω εσού να έπεσα πάνω στον Οδυσσέα. Χαίρομαι πάντως που είναι καλά

April 18, 2011 11:37 PM  
Blogger ManBlogg said...

Οδυσσέα, συμφωνώ ότι ο νόμος για το άσυλο είναι παράλογος και πρέπει να καταργηθεί. Αυτό βέβαια δε νομίζω να έχει και τόσο σχέση με αυτό που έγινε στο Πανεπιστήμιο της πάτρας. Αυτό που συμβαίνει στην Ελληνική κοινωνία τις τελευταίες δεκαετίες είναι απλά μία γενική ανοχή στην ανομία συλλογικά από όλη την κοινωνία. Απλά οι νόμοι δεν εφαρμόζονται και η κοινωνία το πληρώνει αυτό καθημερινά συνολικά.
Ο νόμος μάλιστα για το άσυλο ακόμα και στη σημερινή μορφή του, δεν εμποδίζει την αστυνομία να επέμβει κάτω από προϋποθέσεις ακόμα και χωρίς την άδεια από το αρμόδιο πανεπιστημιακό όργανο.
Αυτό δεν έχει γίνει ποτέ.

Χαίρομαι για τη νέα σου αρχή στη Νορβηγία. Καλή συνέχεια!

April 19, 2011 8:40 PM  
Blogger Odysseas said...

ManBlogg,
έχεις δίκιο ότι δε φταίει το άσυλο στη συγκεκριμένη περίπτωση αλλά η γενικότερη κατάσταση που επικρατεί όχι μόνο στα πανεπιστήμια αλλά και σε όλη τη χώρα.
Αν όμως υπήρχε υπηρεσία ασφαλείας του πανεπιστημίου (και λειτουργούσε...), ίσως να είχε αποτραπεί αυτό το περιστατικό.
Αυτό που με ενοχλεί όμως περισσότερα είναι τα μισόλογα των υπευθύνων. Ο νόμος όντως επιτρέπει την επέμβαση της αστυνομίας, αλλά στην πράξη έχει αποδειχθεί ανεφάρμοστος (η διαδικασία απαιτεί τη συνεδρίαση της συγκλήτου, η οποία πρέπει να πάρει πάνω της την ευθύνη, κλπ, κλπ, κλπ).

Σήμερα το πρωί διάβασα ότι σε χθεσινή εκδήλωση στο ΑΠΘ ο Γ. Μπουτάρης δήλωσε ξεκάθαρα ότι πρέπει να καταργηθεί το άσυλο και να σταματήσουν οι φοιτητικές παρατάξεις να συμμετέχουν στην εκλογή πρυτανικών αρχών. Θα τον ακούσει κανένας??

April 21, 2011 10:34 AM  
Blogger Σταυρούλα Σανίδα said...

Δυστυχώς αυτή είναι η ελληνική πραγματικότητα... Καθένας έχει άποψη που επιμένει να την εκφράζει όπως του καρφωθεί στο μυαλό.
Εύχομαι το "ταξίδι" σου στη Νορβηγία να αξίζει τον κόπο!

April 21, 2011 6:04 PM  
Blogger Odysseas said...

Σταυρούλα καλώς ήρθες,
έχουμε μπερδέψει τα πράγματα και νομίζουμε ότι ελευθερία σημαίνει να κάνει ο καθένας ό,τι θέλει... Κι έχουμε καταντήσει να ισχύει μόνο ο νόμος της ζούγκλας και τίποτε άλλο.

Το "ταξίδι" στη Νορβηγία μέχρι στιγμής είναι θαυμάσιο!

April 27, 2011 10:39 PM  

Post a Comment

<< Home