Sunday, October 23, 2011

Περικοπές μισθών

Διάβασα στη σημερινή Καθημερινή για υπάλληλο του Υπ. Οικονομικών που μετά από 32 χρόνια υπηρεσίας έπαιρνε καθαρά 2750 ευρώ το μήνα. Αρχικά ο μισθός της μειώθηκε στα 2200 ευρώ, και τώρα θα πέσει στα 1334. Μισθός πρωτοδιόριστης, όπως λέει και η υπάλληλος στο ρεπορτάζ.

Συμφωνώ πως μία μείωση 50% του μισθού είναι πολύ μεγάλη και μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα αν υπάρχουν υποχρεώσεις, όπως δάνεια.

Να το σκεφτούμε όμως λίγο καλύτερα. 2750 ευρώ είναι περίπου 900000 δραχμές. Μισθός το μήνα. Για δημόσιο υπάλληλο. Και πριν 10 χρόνια, σε δραχμές, τόσα έπαιρνε? Μήπως όντως έπαιρνε περίπου τα μισά? Θυμάμαι πως στα τέλη της δεκαετίας του '90, ένας αρχικός μισθός 200000 δραχμών ήταν σχετικά καλός για τον ιδιωτικό τομέα. Δηλαδή λίγο πάνω από 600 ευρώ καθαρά. Πώς γίνεται μέσα σε 10 χρόνια, στον δημόσιο τομέα μόνο, αυτός ο αρχικός μισθός να έχει διπλασιαστεί? Και μάλιστα με χαμηλό πληθωρισμό!

Φυσικά η κυρία του παραδείγματος θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα. Αλλά για να πληρώνεται ο μισθός της αναγκαζόμασταν να δανειζόμαστε όλα αυτά τα χρόνια. Και τώρα ακούγεται πως θα γίνει κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 50%. Δηλαδή κάποιοι από αυτούς που μας δάνεισαν θα χάσουν τα μισά λεφτά τους. Και θα πει η κυρία που θα χάσει το μισό μισθό της, ας μη μας δάνειζαν. Είναι ακριβώς στην ίδια μοίρα όμως κι αυτή, θα έπρεπε να τους καταλαβαίνει. Ίσως κι αυτοί δεν έπρεπε να μας δανείζουν, ίσως κι εμείς δεν έπρεπε να δανειζόμαστε. Φταίμε κι εμείς τουλάχιστον όσο φταίνε κι αυτοί, αν όχι περισσότερο.

Τη χρειαζόμασταν αυτήν την κρίση όσο τίποτε άλλο. Θα πονέσει πολύ. Αλλά αφού δε βάζαμε μυαλό μόνοι μας, κάποια στιγμή αυτό θα γινότανε. Ας προσέχαμε.

3 Comments:

Blogger athinovio said...

Έτσι. Το θεμα είναι ότι εκτός από οικονομικά μέτρα, δε βλέπω να γίνονται παράλληλα και οι υπόλοιπες, απαραίτητες αλλαγές, δλδ η αξιοκρατία στις προσλήψεις και , κυρίως, η αποτελεσματικότητα ιδιωτικού και δημόσιου τομέα: ακόμα οι ίδιες γάγγραινες μας κρατάνε πίσω.
Και παρόλο που οι νόμοι ψηφίστηκαν, οι παλιοί δεν αφήνουν να γίνει τίποτα από όσα έχουν αποφασιστεί.

Τα τσιράκαι, και όχι οι ικανοί, έχουν ακόμα τα σπουδαιότερα πόστα.

October 23, 2011 1:55 PM  
Blogger Odysseas said...

Έτσι είναι athinovio. Και θα πονέσουμε πολύ ακόμη μέχρι να βρεθούν πάλι ικανοί να αναλάβουν τις ευθύνες. Φοβάμαι πως ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα.

October 23, 2011 2:24 PM  
Blogger Γιάννης Καραμήτρος said...

Δεν συμερίζομαι την αισιοδοξία σου μιας και πολλοί Ελληνες είναι ανεπίδεκτοι μαθήσεως :(

Πρώτον είμαι σίγουρος ότι είδες τα αίσχη που έγιναν στις παρελάσεις, δεύτερον και κυριότερο: δυστυχώς πολλοί κατηγορούν τους ξένους και ειδικά τους Γερμανούς σε ένα ποστ μου είχα κάνει αυτή τη πρόταση: Αν δεν σας έπεισα μπορούμε να δράσουμε σαν καθώς πρέπει Ελληνες: μία δυναμική διαδήλωση μπροστά στη πρεσβεία της. Δυστυχώς δεν μπορώ να ηγούμαι της πορείας μιας και έχω ένα ταπεινό Mini Cooper, οπότε προτείνω να προηγούνται οι μεραρχίες των Porsche Cayenne, και ας είναι καλά τα χρηματά των Γερμανών υπάρχουν άπειρες στην Ελλάδα..., μέχρι πριν από λίγο καιρό νόμιζα ότι η πρωταθλήτρια των Cayenne στην Ελλάδα ήταν η Κηφισιά αλλά μάλλον μας ξεπέρασε η Λάρισα...

Στο έχω ξαναγράψει: έκανες πολύ καλά που έφυγες μακάρι να προλάβω να φύγω όταν χρεοκοπήσουμε οριστικά :(

October 29, 2011 4:19 PM  

Post a Comment

<< Home