Tuesday, June 07, 2011

Το αφορολόγητο

Πριν περίπου ένα χρόνο, όταν ακόμα ζούσα στην Ελλάδα, πήγα για ένα επαγγελματικό ταξίδι στις Βρυξέλλες. Μια μέρα είδα μια φίλη που μένει μόνιμα εκεί και συζητήσαμε μεταξύ των άλλων και την κατάσταση στην Ελλάδα, που μόλις είχε πάρει το πρώτο δάνειο από τους ΔΝΤ/ΕΕ/ΕΚΤ. Της είπα ότι πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες ουσιαστικά δεν πληρώνουν καθόλου φόρο, ενώ το αφορολόγητο όριο είναι 12,000 ευρώ. Αυτό της έκανε εντύπωση γιατί όπως μου είπε στο Βέλγιο το όριο είναι πολύ χαμηλότερο.

Το θυμήθηκα αυτό τώρα που γίνεται η συζήτηση για το αφορολόγητο όριο στην Ελλάδα και την άρνηση των πολιτικών να το μειώσουνε ή να το καταργήσουνε. Θυμήθηκα πως όταν σπούδαζα στις ΗΠΑ, που δε φημίζονται για τους υψηλούς τους φόρους, και που το εισόδημά μου ήταν αρκετά χαμηλό, πλήρωνα περίπου 15% φόρο. Στη Νορβηγία όπου ζω τώρα το αφορολόγητο είναι άγνωστη λέξη. Ο ελάχιστος φόρος για τα χαμηλά εισοδήματα είναι 28%. έψαξα και βρήκα στο http://www.taxrates.cc/ ότι στη Γερμανία το αφορολόγητο είναι 8,000 ευρώ, στη Γαλλία 6,000 ευρώ, ενώ στην Ολλανδία δεν υπάρχει αφορολόγητο.

Μήπως για άλλη μία φορά επιμένουμε να ζούμε στον κόσμο μας, ενώ παράλληλα ζητάμε από αυτούς που πληρώνουν περισσότερους φόρους από εμάς να μας δανείσουμε για να συνεχίσουμε να ζούμε όπως πριν?

5 Comments:

Blogger Φλύαρος said...

Αγαπητέ Οδυσσέα, νομίζω ότι έχεις άδικο. Ναι μεν πρέπει να πληρώσει περισσότερος κόσμος φόρους στην Ελλάδα αλλά ο μισθωτός και ο συνταξιούχος που παίρνει 500 Ευρώ το μήνα να πληρώνει και φόρο από πάνω είναι σκάνδαλο. Με 500 Ευρώ τον μήνα ΔΕΝ ΖΕΙΣ, είσαι κάτω από το όριο της φτώχιας. Να πληρώσει κι ο Έλληνας 28% όταν η ελάχιστη σύνταξη φτάσει αυτήν της Νορβηγίας (πόσο είναι άραγε, μπορείς να μας πεις;) Γιατί να κοιτάμε πάντα να εξισώσουμε τις υποχρεώσεις των Ελλήνων με των Ευρωπαίων κι όχι και τα δικαιώματα; Να κάνουμε θυσίες ναι αλλά ποιοί να κάνουν τις θυσίες; Όλες οι οριζόντιες περικοπές θίγουν τους φτωχότερους που δεν έχουν τρόπο (ακόμα κι αν ήθελαν) να φοροδιαφύγουν. Οι "έχοντες και κατέχοντες" πότε θα πληρώσουν; Δεν μπορεί η κυβέρνηση να τους πιάσει και πληρώνει το μάρμαρο ο λαουτζίκος; Στο τέλος θα μπει ο κόσμος και θα κάψει την Βουλή και τους 300 μαζί, ακόμα δεν το έχουν καταλάβει τι γίνεται, λίγο ακόμα και θα ξεχειλίσει το ποτάμι, μετά δεν θα μαζεύεται πια η κατάσταση θα γίνει νέος εμφύλιος!

June 08, 2011 12:40 PM  
Blogger ManBlogg said...

This comment has been removed by the author.

June 08, 2011 6:15 PM  
Blogger ManBlogg said...

Η εύκολη, μπακάλικη (χασάπικη ίσως πιο σωστά;) λύση είναι να πεις ότι το αφορολόγητο είναι πολύ και πρέπει να το μειώσουμε. Μάλιστα αν , είσαι Έλληνας πολιτικός και δε σε νοιάζει πόσο γελοίος ακούγεσαι όταν χρησιμοποιείς ως επιχειρήματα το τι ισχύει σε κράτη με υποπολλαπλάσια από τη δική σου διαφθορά και φοροδιαφυγή για να στηρίξεις ένα νούμερο τότε το κάνεις και αυτό.
Είναι αστείο νομίζω να χρησιμοποιούνται ως παραδείγματα χώρες όπως η Νορβηγία.

Η δύσκολη, άμεση και σωστή λύση είναι ο άμεσος οριζόντιος περιορισμός της φοροδιαφυγής και διαφθοράς.
Δε διαφωνώ ότι το αφορολόγητο είναι ένα νούμερο που πρέπει να επιλέγεται με προσοχή. Αλλά αυτό που βλέπω είναι λόγω της απροθυμίας, αδυναμίας και ανικανότητας να προτείνονται για μια ακόμη φορά χασάπικες ανορθολογικές και οριζόντιες λύσεις.

ΥΓ. Κάνεις λάθος για τις ΗΠΑ σε γενικές γραμμές. Έχουν συγκριτικά πάντα πολύπλοκο φορολογικό σύστημα και πολλούς φόρους που απαρτίζονται από Federal, State, City (σε κάποιες περιοχές όπως η ΝΥ) και κατοικίας. Σε αυτό πρέπει να προσθέσεις κρατήσεις ιατροφαρμακευτικής και σύνταξης. Η Ελβετία από την άλλη έχει πολύ πιο λίγους φόρους (πρέπει να υπολογίσεις την ιατροφαρμακευτική έξτρα).

June 08, 2011 6:24 PM  
Blogger Odysseas said...

Φλύαρε και Manblogg,
συμφωνώ πως με 500 ευρώ το μήνα δε ζεις. Αλλά αυτό που είδα τα τελευταία 4 χρόνια που δούλεψα στην Ελλάδα είναι ότι όλοι, εκτός από τους μισθωτούς, πληρώνουν εξαιρετικά χαμηλούς φόρους.

Ένας λόγος είναι η φοροδιαφυγή των ελευθέρων επαγγελματιών. Ένας άλλος είναι τα λογιστικά "κόλπα" που μέχρι πέρυσι ήταν νόμιμα και με τα οποία πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωναν "έξοδα" που δεν είχαν γίνει ποτέ.

Και ένας άλλος λόγος είναι πως το αφορολόγητο στην Ελλάδα αφαιρείται από το εισόδημα και φορολογείσαι στο υπόλοιπο ποσό.

Έχετε επίσης δίκιο στο ότι οι οριζόντιες λύσεις δεν είναι σωστές. Αλλά αυτό είναι κάτι που είχαμε την πολυτέλεια να το διορθώσουμε τα τελευταία πολλά χρόνια. Δεν ξέρω τώρα αν προλαβαίνουμε...

Προσωπικά θεωρώ ότι ο φόρος που πλήρωσα για τα εισοδήματά μου στην Ελλάδα πέρυσι είναι αστείος (λιγότερο από 10% των μικτών αποδοχών μου).

June 08, 2011 9:33 PM  
Blogger ManBlogg said...

Οδυσσέα, η φοροδιαφυγή μαζί με την καταπολέμηση της διαφθοράς είναι προβλήματα με λύσεις. Εφαρμόζονται σε όλες τις χώρες που εφαρμόζονται οι νόμοι. Δεν είναι προτόγνωρα προβλήματα. Είναι αυτά που πρέπει να αντιμετωπισθούν χτές! Το υπάρχον πολιτικό προσωπικό δε θέλει να τα λύσει. Αλλά όσο δεν ασχολείται με τα πιο σημαντικά και πιέζει να κόψει αναγκαστικά οριζόντια με αυτόν τον τρόπο τόσο θα ωθεί τον κόσμο στα άκρα και θα επιταχύνει την κατάρευση του και το ολοκληρωτικό χάος.

June 08, 2011 11:13 PM  

Post a Comment

<< Home