Friday, October 20, 2006

Global Warming II

Είδα τελικά την ταινία του Al Gore. Παρουσιάζει μάλιστα το πρόβλημα σχεδόν όπως το προηγούμενο post μου, μόνο με περισσότερο χιούμορ! Η αλήθεια είναι πως κάνει και την προσωπική του διαφήμιση. Δεν ήξερα όμως πως ήταν ο πρώτος πολιτικός που μίλησε για το θέμα, ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του ’70! Το μόνο που δε μου άρεσε είναι πως αφιερώνει μικρό μόνο μέρος της ταινίας στις δυνατές λύσεις.

Ποιές είναι οι δυνατές λύσεις; Καταρχήν η παραγωγή ενέργειας με μικρότερη έκλυση CO2 και δεύτερον το να μειώσουμε την ενέργεια που καταναλώνουμε.

Με το πρώτο δε θα ασχοληθώ εδώ, αφορά κυρίως τις κυβερνήσεις και την πολιτική ενέργειας κάθε χώρας. Με δυο λόγια, είναι ανάγκη να γίνουν επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (και εδώ η Ελλάδα είναι πολύ πίσω), ενώ και η πυρηνική ενέργεια θα είναι μεγάλο μέρος της λύσης για το μέλλον.

Αυτό που με ενδιαφέρει περισσότερο είναι το τι μπορούμε να κάνουμε οι ίδιοι, ως πολίτες, για το πρόβλημα. Πώς μπορούμε δηλαδή να μειώσουμε την ενέργεια που καταναλώνουμε.

Ας αρχίσουμε από την τετράτροχη ζωή μας. Οι μετακινήσεις είναι μία από τις βασικές πηγές CO2. Χρησιμοποιώντας τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ειδικά μέσα στις πόλεις κάνουμε σημαντική οικονομία καυσίμου. Σίγουρα χάνουμε λίγη από την ευκολία μας, ειδικά σε μέρη όπως η Αθήνα, αλλά μπορούμε να μειώσουμε σημαντικά τις «προσωπικές» εκπομπές CO2. Επίσης βοηθάμε το περιβάλλον (αλλά και την τσέπη μας!) διαλέγοντας αυτοκίνητο εξετάζοντας την κατανάλωση καυσίμου. Γενικά οι μικροί κινητήρες και τα μικρά αυτοκίνητα είναι πολύ πιο οικονομικά. Και, ανεξάρτητα απο τον τύπο του αυτοκινήτου, μπορούμε να κάνουμε προσπάθεια για οικονομική οδήγηση: αποφυγή απότομων επιταχύνσεων/επιβραδύνσεων (δηλαδή: κρατάμε τις αποστάσεις, βοηθάει και στην ασφάλειά μας!) και οδήγηση με ταχύτητες 90-120km/h στον αυτοκινητόδρομο. Τέλος τα αεροπορικά ταξίδια (και αυτό με πονάει πολύ γιατί κάνω αρκετά!) είναι ότι χειρότερο για το περιβάλλον! Βέβαια κάποιες φορές δεν έχουμε επιλογή, αλλά μπορούμε τα σύντομα τουλάχιστον να τα κάνουμε με τραίνο/λεωφορείο, αν υπάρχει αυτή η επιλογή.

Ο δεύτερος τρόπος να μειώσουμε την κατανάλωση ενέργειας είναι μειώνοντας την κατανάλωση ηλεκτρικού και ενέργειας για θέρμανση. Αρκετές ιδέες για το τι μπορούμε να κάνουμε σε αυτόν τον τομέα εδώ:

http://ec.europa.eu/environment/climat/campaign/index_el.htm

Υπολογίζεται πως στην Ευρώπη η κατανάλωση ενέργειας θα μπορούσε να μειωθεί κατά περίπου 20% αν απλώς περιορίσουμε τις σπατάλες, αλλάζοντας ελάχιστα τις συνήθειές μας. Αν αλλάξουμε και λίγο τρόπο ζωής μπορούμε να καταφέρουμε πολύ περισσότερα. Το σημαντικό είναι να κάνει ο καθένας το λίγο που μπορεί, πριν να είναι πολύ αργά.

6 Comments:

Blogger jul said...

Οδυσσέα, όλα ωραία αυτά που λες...εγώ έτσι και αλλιώς χρησιμοποιώ λεωφορείο για τις μετακινήσεις μου, αλλά μην ξεχνάς ότι αναφέρεσαι στους Ελληνες που θέλουν την βόλεψή τους και δεν θα την χαλάσουν για τέτοια μικροπράγματα. Είδα το τρέϊλερ της ταινίας και μου άρεσε πολύ. Εσύ την αγόρασες? Στην Ελλάδα έχει κυκλοφορήσει?

October 20, 2006 3:52 PM  
Blogger Odysseas said...

Δεν την αγόρασα, την είδα στον κινηματογράφο, αλλα δεν ξέρω αν έχει κυκλοφορήσει στην Ελλάδα ακόμα.

Η αλήθεια είναι πως δεν είναι μονο οι Έλληνες που θέλουν τη βόλεψη τους, που να δεις τους Αμερικανους! Οι πιο συνειδητοποιημένοι και ευαισθητοποιημένοι νομίζω είναι οι Γερμανοί και Σκανδιναβοί.

Ένα σχετικό άρθρο από το BBC σήμερα:
http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/
6060608.stm

Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις έχουμε πλέον μονο 10-15 χρονια να αντιδράσουμε πριν φτάσουμε στο σημείο όπου πλέον δε θα μπορούμε να κάνουμε τίποτα...

October 20, 2006 4:21 PM  
Blogger jul said...

Μακαρι να κυκλοφορήσει και στην Ελλάδα...μπας και την δω....

Οι Σκανδιναβοί και οι Γερμανοί είναι έτη φωτός μπροστά από εμας...ΓΕΝΙΚΑ....
Οι Αμερικάνοι είναι γύφτοι έτσι και αλλιώς...
Οι Έλληνες απλά ειναι βλάχοι..το μόνο που τους νοιάζει ειναι το τελευταίο μοντέλο του AUDI JEEP και το καλύτερο σπίτι στην καμένη Πεντέλη!!!

October 22, 2006 7:02 PM  
Blogger ioannisk said...

Οδυσσέα καλή εβδομάδα.

Δεν έχω δει το έργο, είχε μία προβολή σε ένα festival κινηματογράφου που έγινε πριν από 10 μέρες. Σίγουρα αν το έργο κατακρίνει τις ΗΠΑ θα γίνει best seller στην Ελλάδα.

Συμφωνώ πως το ποιο σημαντικό είναι να μειώσουμε εμείς σαν άτομα την κατανάλωση ενέργειας και αυτό είναι το ποιο δύσκολο. Φυσικά ισχύει και για εμένα, πλέον στην δουλειά μου πηγαίνω με την κούρσα.

Τώρα αν ο Gore είναι ο 1ος πολιτικός που μίλησε για την υπερθέρμανση του πλανήτη κράτα μία “πισινή”, στις εκλογές του 2000 είχε δηλώσει πως αυτός εφεύρε το Internet.

Μιας και λέτε για συνειδητοποίηση, για παγκόσμια πρωτοτυπία και για Αμερικάνους: Υπάρχουν Αμερικάνοι και Αμερικάνοι (προφανώς είναι 300 εκ άνθρωποι). Η ποιο συνειδητοποιημένη και πρωτοπόρα στα περιβαλλοντολογικά πολιτεία / χώρα (;) είναι η California. Η Alabama ή το Texas (και η πλειοψηφία των ΗΠΑ) είναι κατηγορία Ελλάδας.

October 23, 2006 12:37 PM  
Blogger Odysseas said...

Συμφωνώ κι εγώ πως δεν πρέπει να γενικεύουμε. Ειδικά με τους αμερικάνους, όπου μπορείς να βρεις ανθρώπους κάθε κατηγορίας. Η Καλιφόρνια όντως είναι πρωτοπόρος σε θέματα περιβάλλοντος, αλλά πρώτη φορά τώρα αποφασίσανε να μειώσουνε τις εκπομπές CO2. Για τον κόσμο δεν είμαι σίγουρος πως είναι ευαισθητοποιημένος, γιατί οι περισσότεροι δε γνωρίζουνε το πρόβλημα. Αυτό όμως αλλάζει πλέον με γρήγορους ρυθμούς. Αντίθετα στις βορειοευρωπαϊκές χώρες η αντίστοιχη προσπάθεια έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια.
Στην Ελλάδα πάλι, αν δεν έρθει πρόστιμο από την ΕΕ, δεν πρόκειται να αλλάξουμε τίποτα!

October 23, 2006 7:07 PM  
Blogger ManBlogg said...

Γεια σου Οδυσσέα,
έχω το βιβλίο του Al Gore αλλά το έχω ξεφυλλίσει μόνο για την ώρα.

Ιουλία η διαπίστωσή σου (για το ότι οι Αμερικάνοι είναι γύφτοι) συγκρούεται λογικά με την επιθυμία σου να δείς την ταινία ενός... απο τους γύφτους. Γιατί τέτοιες γενικότητες και αφορισμοί;

Εγώ στις προτάσεις θα πρόσθετα και άλλη μία. Τρόποι να εκμεταλευθεί και να χρησιμοποιηθεί το παραγόμενο από όλες τις καύσεις CO2.. Και εδώ μιλάω καθαρά ως... επιχειρηματική ιδέα παρά το πώς θα ήταν αυτό εφικτό επιστημονικά ή μηχανικά. Πάντως μια μικρή αναζήτηση στο Google δείχνει ότι κάποιοι στο ΜΙΤ αλλά και αλλού το ερευνούν.

October 25, 2006 5:55 AM  

Post a Comment

<< Home