Tuesday, May 10, 2011

The tipping point

Ένας άνθρωπος δολοφονήθηκε σήμερα το πρωί, την ώρα που ετοιμαζότανε να πάει τη γυναίκα του στο μαιευτήριο... Το παιδί που γεννήθηκε σήμερα μάλλον δε θα γιορτάσει ποτέ τα γενέθλιά του.
Γεννήθηκα σε ένα μαιευτήριο που βρισκότανε ακριβώς στη γωνία που έγινε το φονικό. Έζησα κάτι παραπάνω από 20 χρόνια λίγα τετράγωνα από εκεί. Δε μπορώ να χωνέψω αυτό που έγινε.

Οι πολιτικοί μας φαίνεται να είναι στον κόσμο τους. Ο Υπουργός "Προστασίας του Πολίτη", κος. Παπουτσής, βρήκε τη μέρα να δηλώσει ότι η εγκληματικότητα στην Αθήνα μειώνεται και πως ο Δήμος Αθηναίων έχει μερίδιο ευθύνης για αυτό που έγινε. Για το γεγονός ότι στην περιοχή εδώ και μερικά χρόνια φοβάσαι να περπατήσεις ακόμα και μέρα μάλλον δε φταίει κανείς.

Φοβάμαι πως δεν είναι μακριά η στιγμή που θα γίνει ένα πολύ μεγάλο μπαμ, μία έκρηξη, και ο κόσμος θα θελήσει να πάρει το νόμο στα χέρια του. Στο βιβλίο του "The Tipping Point", ο Malcolm Gladwell γράφει "The tipping point is that magic moment when an idea, trend, or social behavior crosses a threshold, and spreads like a wildfire". Δεν ξέρω αν το tipping point είναι αυτό που έγινε σήμερα, αλλά σίγουρα δε θα αργήσει να έρθει. Και τότε, στην προσπάθεια των όσων κατοίκων έχουν απομείνει στην περιοχή να αυτοπροστατευθούν, φοβάμαι ότι μπορεί να δούμε πολύ χειρότερα.

Ελπίζω (αλλά δεν είμαι αισιόδοξος) να ξυπνήσουν αυτοί που πρέπει πριν να είναι πάρα πολύ αργά. Να σταματήσουν τις αηδίες περί συναρμοδιοτήτων, περιοχών ευθύνης και άλλων αστείων δικαιολογιών, και να κάνουν επιτέλους μια φορά τη δουλειά τους. Αλλιώς δε μας βλέπω καθόλου καλά...

0 Comments:

Post a Comment

<< Home