Friday, January 19, 2007

Οι δύο Ελλάδες

Τελικά καλύτερα απ’όλους φαίνεται να το έχει πει ο Νίκος Πορτοκάλογλου σε ένα παλιό του τραγούδι:


«Σε είχα δει και σένα
σαν τ’άλλα φοιτητάκια,
αντάρτες της πορδής
με τα λεφτά του μπαμπά»


Οι στίχοι αυτοί μου ήρθανε στο μυαλό με τις καταλήψεις των τελευταίων εβδομάδων. Δυστυχώς οι καταλήψεις και οι φοιτητικοί «αγώνες» έχουνε γίνει της μόδας τις τελευταίες δεκαετίες και κάθε χρόνο (ή μάλλον κάθε εξάμηνο) ψάχνουμε αφορμές για «αγωνιστικές κινητοποιήσεις». Τα αιτήματα συνήθως είναι εξίσου σοβαρά με το «περισσότερο τζατζίκι στο σουβλάκι»... Η γλώσσα που χρησιμοποιείται είναι πιο ξύλινη και από αυτή που ακούει κανείς από μερικούς από τους χειρότερους πολιτικούς μας. Και το χειρότερο είναι πως οι καταλήψεις αυτές αποφασίζονται από μειοψηφίες του 10% επί του συνόλου των φοιτητών, μόνο και μόνο γιατί η μεγάλη πλειοψηφία απλώς αδιαφορεί.

Επίσης ευθύνη φέρουν οι καθηγητές και οι διοικήσεις των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων (πρυτάνεις) που σε πολλές περιπτώσεις δεν κάνουν απολύτως τίποτα για να σταματήσουν τα φαινόμενα αυτά. Θα μπορούσαν π.χ. να πάρουνε την απόφαση να χάνονται τα εξάμηνα στα οποία δε συμπληρώνονται 11 διδακτικές εβδομάδες εντός των ορίων του αρχικού προγράμματος (και όχι να προσθέτουν βδομάδες για να αναπληρώσουν τα μαθήματα). Κάποια στιγμή οι «αγωνιστές» αλλά και οι αδιαφορούντες πρέπει να μάθουνε πως οι αγώνες και η αδιαφορία έχουνε ένα τίμημα.

Λυπάμαι που το λέω αλλά η εικόνα που παρουσιάζει το ΕΜΠ είναι τριτοκοσμικού ιδρύματος και σίγουρα όχι δυτικοευρωπαϊκού, για να μην κάνω σύγκριση με αμερικάνικο. Και είναι κρίμα γιατί εκεί μέσα υπάρχουνε αρκετοί επιστήμονες διεθνώς αναγνωρισμένοι που, για προσωπικούς λόγους τις περισσότερες φορές, αποφάσισαν να επιστρέψουν και να «ζήσουνε το μύθο τους στην Ελλάδα», που λέει και η διαφήμιση...

Και εδώ είναι που βλέπει κανείς πως υπάρχουνε δύο Ελλάδες, που δεν έχουνε καμία σχέση μεταξύ τους, δε μπορούνε καν να επικοινωνήσουνε. Την Πέμπτη το πρωί, λίγες μόλις ώρες μετά τα επεισόδια στο Πολυτεχνείο και την ΑΣΟΕΕ που κλείσανε το κέντρο της Αθήνας για 12 ώρες, γινότανε μία εκδήλωση στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης για την παρουσίαση των νέων ευρωπαϊκών προγραμμάτων του 7ου Προγράμματος Πλαίσιο της ΕΕ. Η αίθουσα ήταν γεμάτη με νέο κόσμο με όρεξη για δημιουργία και όχι καταστροφή. Το βασικό προγράμμα που παρουσιάστηκε προσφέρει πάρα πολύ καλή χρηματοδότηση για νέους επιστήμονες ώστε να ξεκινήσουνε μία ερευνητική ομάδα, με δύο μόνο προϋποθέσεις: α) να έχουνε να προτείνουνε κάτι το οποίο θα αξιολογηθεί από ειδικούς κριτές ως «άριστο» (excellent) και β) να έχουνε γραπτή συμφωνία με το ίδρυμα που θα τους υποδεχθεί πως θα έχουνε πλήρη ανεξαρτησία στην εργασία τους.

Η αγωνία των περισσότερων συμμετεχόντων ήτανε πώς θα καταφέρουνε να έχουνε τη δεύτερη προϋπόθεση μέσα στο χαώδες ελληνικό σύστημα. Και η απάντηση του (έλληνα) προέδρου του νεοσύστατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC) ήταν αφοπλιστική: «Ακριβώς αυτή είναι η πρόκληση για τα ελληνικά πανεπιστήμια: να πετύχουν να προσελκύσουν αξιόλογους επιστήμονες και να τους δώσουν εγγυήσεις για τις συνθήκες εργασίας τους. Όποιος το καταφέρει έχει πολλά να κερδίσει.»

Την ίδια ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να μας προσφέρει χρηματοδότηση για έρευνα και θέσεις εργασίας για απόφοιτους πανεπιστημίων εμείς παίζουμε αμπάριζα με την αστυνομία: «Τώρα ακουμπάω το κάγκελο του Πολυτεχνείου, έχω άσυλο, δε μπορείς να με συλλάβεις. Πάρε και μια μολότωφ να με θυμάσαι.»


Υ.Γ.: Αν κάποιος ενδιαφέρεται για τα νέα ευρωπαϊκά προγράμματα, το ΕΚΤ έχει ένα πολύ κατατοπιστικό website με links στις επίσημες σελίδες της ΕΕ.


13 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Αμάν με αυτή την ξύλινη γλώσσα. Το έλεγα κ όταν ήμουν φοιτήτρια, ειδικά στους νομικάριους που ότι διαβάζανε στα δεινόσαυρους-βιβλία της νομικής, μας το τσαμπουνούσανε όλη την ώρα. ‘Μιλήστε σαν κανονικοί άνθρωποι’. Αλλά αυτό είναι γενικά πρόβλημα εδώ. Όσοι σπουδάσαμε κ έξω, που η πανεπιστημιακή γλώσσα ήταν απλή κ ξεκάθαρη, το καταλαβαίνουμε.

Το άσυλο είναι πονεμένη ιστορία. Δεν μπορώ να καταλάβω πως παρεξηγήθηκε έτσι στην Ελλάδα. Πως από κομμάτι της δημοκρατίας έγινε ευκαιρία για πλιάτσικο κ βανδαλισμό.

Πώς να δώσουμε εγγυήσεις στους νέους επιστήμονες? Με τι επιχειρήματα θα πείσουμε τον απόφοιτο του καλού Ευρωπαϊκού ή Αμερικάνικου πανεπιστημίου να δουλέψει στο μπ…?

Πάντως το ΕΜΠ είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από κάτι άλλες, φιλοσοφικές, κοινωνικές κ πολιτικές σχολές.

January 20, 2007 12:54 AM  
Anonymous Anonymous said...

Odyssea

Pesta se parakalw!
Se agaliazw ek makrothen gia to post auto!
Oi dyo autes ellades opws les den temnontai pouthena!!!
Emeis ti kanoume? Mou les?
Se aspazomai.

January 20, 2007 1:59 AM  
Blogger ManBlogg said...

Οδυσσέα η πρότασή σου για το τι θα μπορούσαν να κάνουν οι καθηγητές για να σταματήσουν τα φαινόμενα όπως λες είναι καλή. Βέβαια δεν ξέρω κατά πόσο νομίζεις ότι είναι εφαρμόσιμη αλλά ένα όχι και τόσο παλιό περιστατικό στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο δείχνει ότι οι καλές ιδέες σκαλώνουν στη σκληρότητα της πραγματικότητας όταν είναι να εφαρμοστούν.
Αυτό που συμβαίνει με την καταπάτηση του ασύλου από τους ..."καταληψίες" είναι τελείως εξωπραγματικό και καμία σχέση δεν έχει βέβαια με ιδεώδη και δημοκρατία. Και δε μιλάω μόνο για τις σημερινές καταλήψεις.

Είμαι σίγουρος πλέον ότι το πρόβλημα της Ελλάδας είναι η απαξίωση και καθημερινή καταπάτηση των θεσμών από την πλειοψηφία των πολιτών σε κάθε βαθμίδα της ζωής, από τον απλό πολίτη μέχρι τους πολιτικούς. Αλλαγή πιστεύω μπορεί να υπάρξει μόνο ύστερα από πολύ αποφασισμένη και σοβαρή κυβέρνηση αρχίζοντας με την αναβάθμιση του δικαστικού συστήματος της χώρας και την εφαρμογή σύντομα και αποτελεσματικά της δικαιοσύνης και των νόμων ανεξαιρέτως σε όλες της βαθμίδες της ζωής.
Συγνώμη ξέφυγα... για το εκπαιδευτικό μιλούσες...

January 20, 2007 4:18 AM  
Blogger Odysseas said...

zoi,
είναι τραγικό να βλέπεις νέα παιδιά να χρησιμοποιούν τέτοια γλώσσα. Το χειρότερο είναι όταν ξέρεις κάποιες φορές πως αυτά τα άτομα δεν είναι ηλίθια (αν και υπάρχουν και πολλοί ηλίθιοι ανάμεσά τους)...

Όσο για τα κίνητρα, δεν είναι τα επιχειρήματα που χρειάζονται. Χρειάζεται απλώς εγγύηση πως θα μπορεί να κάνει ο καθένας τη δουλειά του και θα έχει την ησυχία του.

Αυτή τη στιγμή που γράφω, στο κτίριο που δουλεύω συμβαίνει το εξής κωμικοτραγικό: στο ίδιο κτίριο συστεγάζονται 2 σχολές. Η μία έχει κατάληψη, η άλλη όχι. Εμείς είμαστε στους τυχερούς που μπορούμε να δουλέψουμε, αλλά οι "αγωνιστές" (ναι, ειρωνεύομαι, είναι αστεία αυτά που συμβαίνουνε) γυρίζανε όλο το πρωί στα διπλανά γραφεία και φωνάζανε στον κόσμο να βγει έξω!

IDcafe,
Δεν ξέρω τι μπορούμε να κάνουμε... Μία λύση ίσως θα ήταν να γυρίσουμε όλοι εδώ και να καταφέρουμε σιγά-σιγά να γίνουμε πλειοψηφία και να αλλάξουμε τα πράγματα. Υπάρχουν ήδη κάποιοι πολύ σοβαροί άνθρωποι. Μία άλλη λύση είναι να πάμε σε μια πιο πολιτισμένη χώρα και να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο. Κι εγώ δεν έχω αποφασίσει ακόμα τι θα κάνω.



manblogg,
συμφωνώ μαζί σου, η απαξίωση των θεσμών και η έλλειψη σεβασμού για το διπλανό μας ευθύνονται για τα περισσότερα στραβά στη χώρα μας.
Όσο για το περιστατικό της ΑΣΟΕΕ, το είχα διαβάσει. Συμβαίνουν και στο ΕΜΠ τα ίδια, έγινε μάλιστα κάτι ανάλογο την Παρασκευή που μας πέρασε στη συνεδρίαση της Συγκλήτου. Μόνο που εδώ η σύγκλητος δε δείχνει να ενοχλείται ιδιαίτερα από τέτοια φαινόμενα...

January 22, 2007 3:57 PM  
Anonymous Anonymous said...

kai oloi na gyrisoume piso Odyssea, ta pragmata den allazoun... einai thema nootropias, ki ohi prosopon. Kai poly syhna kai to kalami, ap'to opoio den xefeygoun kai ikanoi sympolites mas.

January 23, 2007 7:42 PM  
Blogger ioannisk said...

Πολύ φοβάμαι πως υπάρχει μόνο μία Ελλάδα...

Δυστυχώς θα συμφωνήσω με το Στέφανο.

January 26, 2007 7:02 PM  
Blogger Odysseas said...

Στέφανε και ioannisk,
προσπαθώ να είμαι ακόμα αισιόδοξος και να πιστεύω πως κάτι, έστω και μικρό, θα μπορέσω να αλλάξω.
Θα συμφωνήσω πάντως μαζί σας, πως η μία Ελλάδα (αυτή που δε μου αρέσει) είναι ισχυρότερη ή έστω πιο θορυβώδης από την άλλη...

January 27, 2007 5:55 PM  
Anonymous Anonymous said...

Η προσπάθεια δε βλάπτει και σαφώς φέρνει αποτελέσματα, ΕΦΟΣΟΝ όμως περιορίζεται στο χώρο του καθενός. (έτσι για να μη γράφω απόλυτα...)

January 28, 2007 2:48 PM  
Blogger Viola said...

Εγώ έχω μια άλλη απορία: γιατί κανείς δεν βγαίνει να πεί ότι η κατάληψη δημοσίου κτιρίου είναι παράνομη? Ποιός έχει το δικαίωμα να μου αφαιρεί το δικαίωμα στην εκπαίδευση και το δικαίωμα των καθηγητών στην εργασία? Γιατί ακόμη και αυτοί που είναι κατά των καταλήψεων, για ιδεολογικούς λόγους (πχ.ΔΑΠ), δεν τολμούν να πούν την αλήθεια? Και όσον αφορά την απάντηση των υπολοίπων, ότι η κατάληψη είναι το έσχατο μέσο διεκδίκησης, αυτοαναιρούν τα λογια τους. Κάθε τρείς μήνες είμαστε στο έσχατο σημείο?

February 14, 2007 11:38 AM  
Blogger Odysseas said...

Viola said...
"Και όσον αφορά την απάντηση των υπολοίπων, ότι η κατάληψη είναι το έσχατο μέσο διεκδίκησης, αυτοαναιρούν τα λογια τους. Κάθε τρείς μήνες είμαστε στο έσχατο σημείο? "

Viola,
καλως ήρθες!
Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Αυτό που γράφεις στο τέλος, μου θυμίζει το παραμύθι με το βοσκό και το λύκο, που όταν ο βοσκός χρειάστηκε πραγματικά βοήθεια, δεν τον πίστεψε κανείς...

Πάντως στο ΕΜΠ είναι τόσο λίγοι πλέον οι καταληψίες, που όποιος θέλει μπορεί τελικά να πάει στο γραφείο του, και υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που πάνε.

Αναρωτιέμαι αν η εικόνα που βλέπω και αυτά που ζω είναι για γέλια ή για κλάμματα. Φοβάμαι το δεύτερο...

February 16, 2007 12:23 PM  
Blogger Viola said...

Για κλαμματα δε λές τίποτα... Είμαι όμως αρκετά αισιόδοξη ότι δεν θα αργήσει ο καιρός που όλα αυτά θα σταματήσουν, ή τελος πάντων θα μειωθούν. Ο κόσμος έχει αρχίσει να βαριέται και να κουράζεται απο όλη αυτή την κατάσταση. Ελπίζω για το καλύτερο, και σύντομα!!!

February 17, 2007 1:48 PM  
Blogger Odysseas said...

viola,
σε ευχαριστώ για την ένεση αισιοδοξίας! Είμαι κι εγώ αισιόδοξος, αλλιώς δε θα είχα επιστρέψει, απλώς δεν ξέρω πόσο γρήγορα θα αλλάξουν τα πράγματα!

February 20, 2007 3:16 PM  
Anonymous Anonymous said...

Σε κάλεσα σε αυτό το παιχνίδι με τα 5 πράγματα για τον εαυτό μας. Κ εμένα άλλοι με καλέσανε, δε φταίω.

February 20, 2007 3:26 PM  

Post a Comment

<< Home