Sunday, November 19, 2006

Ανακύκλωση

Διάβασα σήμερα στην Καθημερινή για την ανακύκλωση απορριμάτων στην Ελλάδα και την Ε.Ε.

Αναρωτιέμαι γιατί είναι τόσο δύσκολο να δουλέψει ένα σωστό πρόγραμμα ανακύκλωσης και στη χώρα μας. Η αλήθεια είναι πως δε γνωρίζουμε καν την έννοια της ανακύκλωσης. Ίσως ήμουνα από τους λίγους τυχερους που στο γυμνάσιο κάναμε ανακύκλωση χαρτιού, με πρωτοβουλία μίας καθηγήτριας. Αργότερα, όταν πήγα στη Γερμανία (όπου η ανακύκλωση είναι επιστήμη) είδα παντού να υπάρχουν κάδοι για μέταλλα, γυαλιά, χαρτιά, και «υπόλοιπα σκουπίδια». Μου έκανε μάλιστα εντύπωση που κάποιοι Έλληνες συμφοιτητές μου βαριόντουσαν να σκεφτούν(!) που πάει τι και τα πετάγανε όλα στον ίδιο κάδο!

Ένα άλλο ωραίο σύστημα στη Γερμανία (πλέον και σε άλλες χώρες) είναι το ότι στο σούπερ μάρκετ πληρώνεις τις πλαστικές σακούλες. Η τιμή είναι πολύ χαμηλή, αλλά σε κάνει να σκεφτείς. Οι περισσότεροι πάνε για ψώνια με δικές τους σακούλες, πολλές φορές μάλιστα πάνινες, πολλών χρήσεων. Με αυτόν τον τρόπο γλιτώνουνε πολλούς τόνους πλαστικής σακούλας κάθε χρόνο που αλλιώς θα κατέληγαν στα σκουπίδια (ή στη... θάλασσα, σε κάποιες άλλες χώρες...) και θα έκαναν εκατοντάδες χρόνια να αποσυντεθούν.

Επίσης η επιστροφή μπουκαλιών. Σε πολλές χώρες μπορείς να επιστρέψεις μπουκάλια και κουτάκια μπύρας και αναψυκτικών με κάποιο αντίτιμο (που το έχεις πληρώσει ήδη στην αρχική τιμή).

Πόσο απλό θα ήτανε να εφαρμοστούν αυτά και στην Ελλάδα; Τουλάχιστον ας κάνουμε εμείς ό,τι μπορούμε, πηγαίνοντας για ψώνια με δικές μας σακούλες!

6 Comments:

Blogger ioannisk said...

Μπορείς να δεις και την επόμενη σελίδα που λέει για την ηλιακή ενέργεια στην Ελλάδα.

November 19, 2006 10:48 PM  
Blogger Odysseas said...

Δεν είδα την επόμενη σελίδα, αλλά η αιολική και η ηλιακή ενέργεια στην Ελλάδα είναι μια πονεμένη ιστορία...
Ελπίζω κάποτε να ξυπνήσουμε!

November 21, 2006 10:44 PM  
Anonymous Anonymous said...

Τι φταίει κ δεν ξυπνάμε? Γιατί μόνο εδώ εννοώ, πολίτεσ κ πολιτεία φέρονται σαν άξεστοι κ ανίδεοι?

November 22, 2006 12:43 AM  
Blogger ioannisk said...

Είναι αλήθεια πως στην Γερμανία είσαι υποχρεωμένος να κρατάς τα οργανικά σου σκουπίδια σπίτι και να τα πετάς 1-2 φορές τον μήνα σε ειδικούς κάδους;

November 27, 2006 10:40 PM  
Blogger Odysseas said...

Στη Γερμανία η κάθε πολυκατοικία και μονοκατοικία έχει διαφορετικούς κάδους για χαρτιά, πλαστικά και οργανικά σκουπίδια και κάθε 1 ή 2 βδομάδες, σε συγκεκριμένη μέρα, τα βγάζεις στο δρόμο. Οι πολυκατοικίες μάλιστα συνήθως έχουν έναν κλειστό χώρο κοντά στην είσοδο με όλους τους κάδους για κοινή χρήση.
Οι άνθρωποι είναι δεκαετίες μπροστά από μας σε αυτό το θέμα.

Όσο για τις σακούλες, θυμήθηκα συζήτηση με φίλη μου το καλοκαίρι στην Ελλάδα που μου έλεγε πως δεν είναι σωστό να πληρώνεις τις σακούλες στο σουπερμάρκετ, γιατί έτσι το σουπερμάρκετ κερδίζει περισσότερα...

November 27, 2006 11:29 PM  
Blogger ioannisk said...

Δεν εννοούσα αυτό. Μία φίλη είχε πάει πρόσφατα στην Γερμανία και ήταν υποχρεωμένοι να κρατάνε τα οργανικά σκουπίδια στην κατάψυξη και να τα πετάνε Χ φορές τον μήνα. Μπορεί αυτή η πολιτική να ισχύει σε μερικά Landers, πριν από 2 χρόνια που είχα πάει Μόναχο δεν είδα τέτοιο σύστημα. Εκτός αν τα κρατούσε αυτή στην κατάψυξη.

Διαλογή των απορριμάτων στην πηγή γίνεται σε διάφορες χώρες. Στις Βρυξέλλες οι σακούλες είναι διάφανες για να μπορούν οι σκουπιδιάρηδες να δουν αν πετάς τα σωστά σκουπίδια και αν όχι σου κόβουν κλήση. Είσαι υποχρεωμένος να βγάλεις τις σακούλες λίγο πριν περάσει το όχημα που θα τις μαζέψει κλπ.

November 29, 2006 12:16 AM  

Post a Comment

<< Home