Monday, October 06, 2008

Μια ευχάριστη στάση

Μια φορά τη βδομάδα ο δρόμος με φέρνει κατά τις 8-8.30 το βράδυ από την Ομόνοια. Φτάνω εκεί με το λεωφορείο και παίρνω μετρό για το σπίτι. Το λεωφορείο σταματάει στο τελευταίο κομμάτι της Πανεπιστημίου, μεταξύ Πατησίων και της πλατείας, μπροστά από το κτίριο της Εθνικής Τράπεζας. Ακριβώς στο απέναντι πεζοδρόμιο έχει ανοίξει εδώ και 1.5-2 χρόνια ένα βιβλιοπωλείο-πρακτορείο ξένου τύπου. Ο ιδιοκτήτης είναι ένας νεαρός, γύρω στα 30-35, πάντα καλοντυμένος, ευγενέστατος, χαμογελαστός και εξυπηρετικός. Εκεί μπορεί να βρει κανείς όλα τα μεγάλα περιοδικά στα αγγλικά-γαλλικά-γερμανικά. Πιθανώς και σε άλλες γλώσσες αλλά δεν έχω κοιτάξει. Βρίσκεις από ενημερωτικά περιοδικά έως ταξιδιωτικά, για χόμπυ, για αθλήματα, κλπ, ενώ έχει και μερικά ελληνικά βιβλία. Στα θέματα που με ενδιαφέρουνε έχει σίγουρα μεγαλύτερη ποικιλία από τα Newstand του Ελευθερουδάκη, ένω έχεις και τη χαρά να σε εξυπηρετούν πάντα με το χαμόγελο. Α, και φυσικά κόβει πάντα απόδειξη.

Το θεωρώ μία όαση πολιτισμού μέσα στο κέντρο της Αθήνας και όποτε περνάω από εκεί και έχω λίγα λεπτά χρόνο κάνω μια στάση ακόμα και όταν δε θέλω να αγοράσω κάτι. Και σχεδόν πάντα αγοράζω!
Πέρασα από εκεί απόψε και μου έφτιαξε τη διάθεση. Αν έχει κανείς να προτείνει παρόμοιους πολιτισμένους επαγγελματίες σε οποιονδήποτε τομέα, please let me know!

4 Comments:

Blogger Γιάννης Καραμήτρος said...

Πολύ ευχάριστο νέο και μου έφτιαξες την διάθεση να το επισκευτώ, ίσως το κάνω σήμερα που θα πάω στην πλατεία Βικτωρίας.

Δυστυχώς τέτοιες οάσεις πολιτισμού είναι πολύ σπάνιες στη χώρα μας οπότε δεν μπορώ να σου αντιπροτείνω κάποια άλλη.

Πάντως αν ήθελες πολιτιστικά κέντρα (όπως θα έλεγε ένας από τους άπειρους τραγικούς πολιτικούς μας), δηλαδή σκυλάδικα, μπορώ να σου πω 2-3. Φυσικά δεν συχνάζω σε τέτοια μέρη αλλά οι αφίσες-κράκτες τους ξεχωρίζουν από πολύ μακρυά, έτσι ως και εγώ γνωρίζω τις τοποθεσίες τους...

October 07, 2008 10:16 AM  
Blogger Odysseas said...

Περιμένω τις εντυπώσεις σου Γιάννη!

Όποτε βρίσκω τίποτα παρόμοιο θα σας ενημερώνω εννοείται!

October 07, 2008 10:49 PM  
Blogger athinovio said...

είναι ένα βιβλιοπωλείο που έχει μπροστά όλα τα σχολικά και τη γραφική ύλη και πίσω-πίσω έχει σε δύο σειρές αμέτρητα βιβλία στοιβαγμένα.
πάω λοιπόν όταν έχω χρόνο και βουτάω μέσα στη μυρωδιά του δεμένου χαρτιού.μπορώ να περάσω ώρες με την ανασκαφή θησαυρών από εκείνο το μέρος και πάντα φεύγω με κάτι ανεκτίμητο στο χέρι.

μου αρέσει τρελλά ο Έσσε και ειδικά το "Νάρκισσος και Χρυσόστομος". το βρήκα, το δώρησα και τώρα το ξαναψάχνω.

October 14, 2008 11:03 PM  
Blogger Odysseas said...

athinovio,
αυτά τα βιβλιοπωλεία είναι μαγικά μέρη τελικά!

October 15, 2008 7:31 PM  

Post a Comment

<< Home